НАТО 2021. организује велике војне вежбе у свим државама око Србије

НАТО 2021. организује велике војне вежбе у свим државама око Србије

4.5
(2)
„Defender 21 ће користити скоро све веће војне полигоне региона – Слуњ у Хрватској, Мањачу у Босни и Херцеговини и Криволак у Северној Македонији“

Оружане снаге САД и савезници из НАТО одржаће крајем пролећа и почетком лета идуће године велику војну вежбу „Бранилац Европе 21“ (Defender Europe) на целом Балкану, осим Србије, сазнаје портал Балканска безбедносна мрежа.

Како се наводи, вежба ће мањим делом бити одржана и на Балтику и у Немачкој.

„Defender 21 ће користити скоро све веће војне полигоне региона – Слуњ у Хрватској, Мањачу у Босни и Херцеговини и Криволак у Северној Македонији. Вежбаће се и на планини Сињајевина у Црној Гори, а у Грчкој у близини луке Александрополис на граници са Турском. Предвиђено је и коришћење базе Бондстил код Урошевца. Одржаће се на укупно 64 локације: 31 полигону, 13 цивилних и 10 војних аеродрома, као и шест поморских лука и четири резервне локације“, наводи се.

У тексту пише и да ће од већих америчких војних јединица у вежби учествовати 82. ваздушно-десантна дивизија, 173. падобранска бригада из Вићенце у Италији и 53. пешадијска бригада Националне гарде Флориде. Оне ће имати подршку транспортне авијације, морнарице и више јединица за борбену подршку.

„Defender Europe 21“ друга је по реду из серије вежби „Defender Europe“.

Прва је одржана ове године и била је највећа америчка војна вежба у Европи у протеклих 25 година, али је ангажман трупа био преполовљен због епидемије коронавируса.

„Defender Europe одржаваће се сваке године како би војске САД и савезници проверавали увежбаност за заједничке операције и јачање интероперабилности. У непарним годинама број ангажованих америчких трупа ће бити мањи у односу на парне због сличних вежби на Пацифику“, наводи портал.

У Албанији ће бити стационирано око 8.000 америчких војника, а Министарство одбране у Тирани објавило је и фотографије са планске конференције за вежбу. Албанија најављује „Defender 21“ као једну од највећу међународну и једну од највећих војних вежби икада одржаних у њиховој земљи.

Паралелно са америчком, велику вежбу у региону у 2021. изводиће и НАТО.

У званичном календару вежби Врховне команде Савезничких снага НАТО у Европи стоји да ће вежба „Чврсти бранилац 21“ (Steadfast Defender 21) бити одржана од 20. маја до 22. јуна на територији Мађарске, Румуније и Бугарске.

„Чврсти бранилац 21“ се најављује као једна од највећих НАТО вежби последњих година, са циљем да се интегрише што више борбених и неборбених елемената НАТО и држава чланица, како би били што спремнији за извођење заједничких војних операција.

Извор Бета/Данас, 18. децембар 2020.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kреће иживљавање извршитеља над дужницима, хоће да нас паралишу

Kреће иживљавање извршитеља над дужницима, хоће да нас паралишу

5 (2) Здружена акција Kров над главом саопштила је данас да је у току покушај …

У петак одлука: Затварају нас на 5 дана или 2 викенда!?

У петак одлука: Затварају нас на 5 дана или 2 викенда!?

3.7 (3) Седница Кризног штаба која је почела јутрос у осам сати завршена је управо, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend