fbpx

НАТО нас убија и 14 година касније!

0
(0)

Ни после 14 година од бомбардовања Србије нико са сигурношћу не може да каже колико је пројектила са осиромашеним уранијумом завршило на нашем тлу. Процене су између 37.000 и 50.000 пакета различитих типова радиоактивне муниције.

Иако статистика већ сада упозорава на енормно повећање броја малигних и других обољења код становништва, радијација ће тек узети данак. Осиромашеном уранијуму је потребно 20 до 30 година да здраву ћелију у организму претвори у канцер! Дакле, тек после 2020. године да бисмо могли реално да проценимо последице бомбардовања по здравље становништва.

– Од првог дана бомбардовања водио сам дневник и на основу постојећих студија по питању утицаја уранијума на људско здравље предвидео да ће из дана у дан све већи број људи обољевати и умирати од канцеогених обољења – каже за С медиа портал онколог проф. др Миодраг Миша Ђорђевић.

Он упозорава да осиромашени уранијум не изазива само канцер, већ и респираторна обољења и алергије. Уранијум, такође, изазива и неуролошка обољења, проблеме репродуктивних органа, развојне поремећаје… Међутим, слика и прилика здравља нације изложене уранијумским зрачењем најбоље се види по броју малигних обољења.

Подаци Националног института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ још 2007. године упозоравали су на тиху епидемију малигних болести. Код мушкараца је учесталост обољевања од рака простате порасла је за чак 60,3 одсто, рака мокраћне бешике за 36,6 рака дебелог црева за 28,6, а карцинома плућа за 15,5 одсто.

Код жена предњачи пораст обољевања од тумора дебелог црева за 24,6 одсто, плућа за 23,7, а тумора материце за 17,1 одсто. Међутим, у истом истраживању се пораст броја оболелих објашњава бољом дијагностиком и старењем популације, док се НАТО бомбардовање ређе помиње.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Црногорске НЕОУСТАШЕ хапсе старице и невине људе по Црној Гори, бабе им највећи непријатељ „државе“

5 (1) ВЛАСТ у Црној Гори наставља са притиском на опозицију, после тензија које је …

Стеван Гајић: Главни партнери НАТО губе позиције на Балкану

5 (3) Ђукановић разуме једну ствар – уколико би Подгорица одустала од закона, што од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *