НАТО оставио рак за успомену

0
(0)

Нико са сигурношћу не зна шта је проузроковало праву епидемију карцинома у варошици Рудник и околним селима јер је то, према мишљењу др Предрага Јакшића, лекара амбуланте Дома здравља на Руднику, ствар озбиљих истраживања, али је сасвим сигурно да се број оболелих од карцинома повећава из дана у дан. Рудничани ипак сумњају да је за праву епидемију канцера крив НАТО, односно бомбардовање пројектилима са осиромашеним уранијумом.

– На Руднику радим од 2001. године и тада сам затекао четири пацијента оболелих од карцинома, а сада је евидентирано више од 70 случајева карцинома међу којима су најбројнији карциноми дојке, плућа и простате. Колико је ситуација озбиљна говори и податак да су само последњих седам дана евидентирана три нова случаја карцинома. Ово су, дакле, егзактни подаци јер су сви случајеви обољење од канцера евидентирани на Онколошком одељењу болнице у Гоњем Милановцу и другим здравственим установама у Крагујевцу и Београду где се оболели лече. О разлозима повећања обољења не бих да говорим, јер је то посао за службе које су за то надлежне – истиче за „Вести“ др Јакшић.

Зрачење

Иако су радиолози и други стручњаци из надлежних републичких института на овом терену утврдили да постоје велика зрачења, тачне локације још нису обелодањене. Такође, научници нису дали коначни суд о могућим узроци обавијени су неразумљивим велом тајне.

Након података које је изнео др Јакшић о енормном повећању броја оболелих од канцера у варошици Рудник ништа није као што је било. Мештани су узнемирени и углавном нагађају о томе шта би могао да буде узрок тако великом повећању броја оболелих. 
Повећање броја оболелих од карцинома у варошици Рудник је, наравно, тема број један и у рудничким кафанама.

– Неки сумњају на арсен којег има у води за пиће на Руднику, други мисле да је рудничко јаловиште веома опасно по здравље, трећи повезују повећање броја оболелих од рака са сушењем стабала у рудничкој планини, али, ипак, највећи број Рудничана је убеђен да су здравствене невоље мештана и Рудника и околних села дошле након НАТО бомбардовања релеја на врху Рудника 8. маја 1999. године. По нама, повећање броја оболелих од карцинома, уосталом као и у целој Србији, последица је бомбардовања бомбама са осиромашеним уранијумом. То су нам НАТО војници оставили за дуго сећање и тако ће, по свој прилици и према броју оболелих од карцинома и бити још веома дуго. Подаци опрвадано изазивају страх код људи, али се бојимо да ово није само почетак нечега још горег – кажу Рудничани Слободан Марковић, Драгиша Хрњаковић, Веселин Стојановић и Рајко Недељковић, сви бивши рудари са рударским стажом од преко 25 година.

Рудник олова и цинка
– О подацима се не може дискутовати, али може о томе шта је проузроковало тако велико повећање оболелих од рака. Неки од мештана, углавном они који нису задовољни приватизацијом РОЦ-а (Рудника олова и цинка) су уверени да здравствени проблеми Рудничана долазе због поновне екплоатације руде и због јаловишта које се налази у близини варошице, што није тачно јер и рудник и јаловиште постоје већ деценијама па није било оваквих случајева. Све то лоше се одражава на варошицу Рудник која претендује да постане и важна туристичка дестинација – истиче Вучко Стојановић, председник Савета месне заједнице Рудник.

„Ваздушна бања“
Уз оправдани страх од карцинома, на Руднику још се носталгично сећају прве половине прошлог века, кад је Рудник био проглашен за ваздушну бању. Тада се говорило да је Рудник једно од најздравијих места у Србији.

 

З. Марјановић – Вести 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зоран Ћирјаковић: НАТО је у шоку због уплива Kине у Србију! (видео)

3.7 (3) НАТО је у шоку због уплива Kине у Србију! Зоран Ћирјаковић. Аутор и …

Гренел оптужује Немачку да подрива солидарност НАТО

0 (0) БЕРЛИН – Амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел прозвао је немачке социјалдемократе (СПД) …

6 Коментара

  1. Trenutno samo mojih pet prijatelja bije bitku sa karcinomom 🙁

  2. to je vrsta raka djindjili mindjili, on je trtažio bombardoivanje.

  3. STRASNO DA molimo se bogu da nas po ko zna koji put spasi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend