fbpx

НАТО отворено стао на страну монтенегринске нарко мафије

4
(1)

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ војног комитета НАТО Стјуарт Пич изјавио је да се Алијанса директно суочава са руским хибридним нападима.

Навео је да је врх западног војног пакта због тога одлучио да у Црну Гору упути „тим за борбу против хибридних претњи“.

Пич је све упаковао овако: „НАТО контрахибридни тим за подршку распоређен је у нашој земљи савезници Црној Гори. Да би помогао у јачању способности те земље за парирање хибридним изазовима“.

Пич је признао да је НАТО машинерија која троши све више:

„Подаци показују пораст од 4,6 одсто у 2019. години. То је пета година заредом таквог раста. До краја ове године савезници ће уложити више од 130 милијарди долара“.

Пич је открио да очекује да ће се до 2024. године та сума повећати до 400 милијарди долара.

Амерички генерал Марк Мили, највиши војни официр у САД и главни војни саветник председника, министра одбране и Савета за националну безбедност, оценио је на истој седници да је „већ дуже време очигледно да Русија жели да подели НАТО и учини га слабијим, ако не и да га уништи“.

„То би им ишло у корист. На штету Европе и Сједињених Држава било би ако се НАТО сам уруши и распадне“, рекао је Мили.

Подгоричко Министарство одбране недавно је признало да је у Црној Гори од 21. до 27. новембра прошле године боравио први контрахибридни тим НАТО за подршку, а да су предстојећи парламентарни избори главни разлог за ангажовање НАТО тима.

„Циљ посете био је јачање капацитета у одвраћању и адекватном одговору на хибридне изазове. Ова посета била је први ангажман таквог тима у једној од савезница, те као таква представља значајно искуство како за Црну Гору, тако и саму Алијансу. Када су у питању хибридне активности, Црна Гора жели да оснажи способности у областима које се тичу отпорности, кризног менаџмента, критичке инфраструктуре, стратешке комуникације и анализе. Фокус посете НАТО тима, поред успостављања сарадње са међувладином комисијом, био је и на јачању легислативног оквира у овој области, те његовој имплементацији“, казао је Побједи Ивица Ивановић, генерални директор за политику одбране.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Монтенегрински режим у паници: Покушава да збуни људе бројкама, али узалуд!

0 (0) Режим у Црној Гори је ушао у фазу активне медијске попаганде, оцијенио је …

ПРЕШЛИ 30 КИЛОМЕТАРА ЗА ПРАВОСЛАВНИ НАРОД У ЦРНОЈ ГОРИ: Херцеговином одјекивало „Косово, Србија!“ и „Не дамо светиње!“ (видео)

3 (2) Подршка верницима у Црној Гори у одбрани светиња стигла је данас из Херцеговине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *