НАТО убија од Квире до Балкана

0
(0)

„Квира“ на југоистоку Сардиније највећи је полигон НАТО-а у Европи. Од 1956. године служи како за вежбе војних снага Алијансе тако и за тестирање и уништавање оружја укључујући и ракете са торијумом и пројектиле са осиромашеним уранијумом. Житељи околних села деценијама умиру у тишини. Обољевају од истих болести од којих и италијански ветерани са Балкана – канцера лимфних жлезда, леукемије, канцера мозга, а пречесто им се рађа потомство са урођеним тешким деформитетима. Локални јавни тужилац Доменико Фиордализи први је јавни тужилац који се усудио да отвори истрагу против једног полигона НАТО-а, а ових дана суду је представио оптужницу против 20 лица међу којима и десет генерала и високих официра. Репортер „Вести“ био је на лицу места.

Маријела Као, професорка француског у пензији и председница Комитета грађана Дејтијамо бази (Избацимо базе), тврди да сви ратови почињу на италијанском острву Сардинија.

– Трговци оружјем прво овде испробавају своју „робу“ и доводе клијенте из целог света. Оружје са осиромашеним уранијумом (ОУ) прво је испробавано овде, а онда на Балкану и у Ираку… – објашњава она успоравајући аутомобил док пролазимо поред Квире, највећег полигона НАТО-а у Европи, основаног пре шест деценија.

У рано зимско јутро кренула сам са Маријелом Као из Каљарија, сунчаног града на јужној обали Сардиније. Правац: Ланузеи, градић на висоравни зароњеној у маглу, 120 километара северно. Полигон Квира је отприлике на половини нашег пута.

Улаз на полигон
Улаз на полигон

Местимично без посебно уочљиве ограде и са дискретним ознакама, Квира је окружена идиличним медитеранским пејзажом са маслинама, поморанџама и наровима.

Полигон покрива 130 квадратних километара југоисточне обале острва. Са једне стране – пут и села у којима су читаве улице настањене болесним људима: Јерцу, Пердасдефогу, Ескалаплано, Вилапуцу, засеок Квира. Са друге стране су – пешчане плаже и Тиренско море које Сардинију дели од континенталне Италије…

Историјско суђење

У Ланузеи треба да стигнемо у 11 сати када у тамошњем окружном суду јавни тужилац Доменико Фиордализи почиње да излаже оптужницу против шест италијанских генерала и пет високих официра са полигона и из министарства одбране.

На листи оптужених су и три универзитетска професора, један лекар, један бивши председник општине, два здравствена функционера и два стручњака лабораторије Сгс, светског лидера за потврђивање квалитета, познатог и у Србији…

И генерали на оптуженичкој клупи: Тужилац Доменико Фиордализи
И генерали на оптуженичкој клупи: Тужилац Доменико Фиордализи

Свих 20 оптужених тужилац терети да су избегавали да обелодане истину о радиоактивном и хемијском загађењу који се шире из Квире… Житељи околних села деценијама умиру у тишини. Фиордализи је први тужилац у свету који се усудио да отвори истрагу против једног полигона НАТО-а.

[quote]

Умрло више од 300 војника

Према проценама организације Витиме уранио (Жртве уранијума), у Италији је до сада умрло више од 300 војника и официра који су служили војску на полигонима у Италији или су били у „мировним мисијама“ НАТО-а на Балкану (Босна и Косово), Ираку, Авганистану и Сомалији. Иако је италијанска држава већ у више наврата осуђена да плати милионске одштете војницима у процесима пред административним судовима, ни трећа по реду комисија италијанског парламента за осиромашени уранијум није дала одговор одакле долазе болести војника и зашто добијају потомство са тешким деформитетима.

Борац против база НАТО: Маријела Као
Борац против база НАТО: Маријела Као

[/quote]

 

За Маријелу Као, Фиордализијева оптужница је потврда да њена борба уз комитет Избацимо базе није била узалудна. 

Све почело 2001.

Све је почело 2001. године када је постало уочљиво да италијански ветерани са Балкана и становништво око полигона Квира умиру од истих болести: канцер лимфних жлезда, леукемија, канцер мозга, потомство са тешким урођеним деформитетима.

– И овде и на ратиштима употребљавано је оружје са осиромашеним уранијумом. Тако смо преко Балкана боље схватили шта нам се догађа. Можда ћете и ви боље схватити, овде на Сардинији, шта вам се догађа – тамо на Балкану – каже Маријела.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тајни војни пакт између ФНРЈ и Америке: Комунистичка Југославија стуб јужног крила НАТО

5 (3) ТИТО је после сукоба са Стаљином 1948. претворио социјалистичку Југославију у прикривеног члана …

Тајни војни пакт између ФНРЈ и Америке: Југославија део НАТО савеза

5 (3) ПОСЛЕ Стаљинове смрти, у Совјетском Савезу 1953. почели су да се одлеђују окови …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *