Насловна / Србија / Не дају мира ни мртвима! Откопаваће гробове онима који не плате дугове
Не дају мира ни мртвима! Откопаваће гробове онима који не плате дугове 1

Не дају мира ни мртвима! Откопаваће гробове онима који не плате дугове

Накнаду за гробно место „Београдским гробљима“ плаћа 65 одсто грађана. Слични проблеми јављају се и у Новом Саду, Нишу и другим градовима. Пренос предака неплатиша у заједничку гробницу крајња је мера. Са друге стране, грађани се жале да не добијају упозорења о неплаћању на време.

Чување гробног места на неком од десет београдских гробаља уредно измирује тек нешто више од половине корисника! Према осталим, вишегодишњим дужницима, ЈКП „Погребне услуге“ има законску могућност да откопа посмртне остатке њихових најмилијих али је то, како наводе у овом предузећу, крајња мера.

У цену од 1.269 динара, коју корисници гробног места плаћају годишње, поред чувања почивалишта њихових најмилијих улази и накнада за уређење и одржавање површине гробаља. И поред тога, корисници и више година нагомилавају своја дуговања.

– Ако и након десет година обавезног рока почивања наследници не измире задужења, или коришћење гробног места не продуже, постоји пуно право да се гроб откопа и изврши ексхумација. Посмртне остатке из гробова и гробница којима је истекао рок обавезног почивања, а није продужен, предузеће, односно предузетник може пренети у посебан заједнички гроб или гробницу – објашњавају из ЈКП „Погребне услуге“ у Београду.

Ископавање костију и премештање у неку од заједничких гробница, су, како кажу у овом предузећу, ипак последња ствар која ће бити урађена, јер, како тврде, својим корисницима шаљу опомене уз обавештења о последицама неплаћања. Иначе, у овом ЈКП наводе да не постоји законска одредба која обавезује „Погребне услуге“ да своје кориснике обавештавају о дуговањима и истеку рока закупа гробног места.
– Наша је добра воља да редовно шаљемо упозорења и обавештења. Имамо чак и службу која се тиме бави у циљу подизања свести и спречавања екстремних ситуација – каже Бојана Кисин, из „Погребних услуга“.

Многи грађани, међутим, тврде супротно, указујући да их из овог предузећа не подсећају на то да им истиче рок до када би требало да изврше своје обавезе.

НИСКА ЦЕНА „ЧУВА МЕСТА“

Врање је један од ретких градова у Србији где у последњих десетак година ниједно загробно место није одузето грађанима због неплаћања, а свега неколико власника је тужено због неизмиривања обавеза. По овом основу грађани Јавном комуналном предузећу „Комрад“ дугују око 860.000 динара.

Дејан Илић, директор овог предузећа, каже да је један од разлога што не постоји проблем овог типа и прилично ниска цена закупа. Наиме, закуп се врши на период од 10 година и за такозвани „двогроб“ је потребно издвојити 15.000 динара за поменути период.

Посмртни остаци у гробном месту, иначе, бораве обавезно 10 година. Након тога тај рок наследници могу продужити на неограничен број година који ће плаћати као и претходну деценију.

– Платила сам гробно место покојне мајке на једном престоничком гробљу на период од пет година. Међутим, потпуно сам после тог временског периода заборавила да се рок за обнову уговора приближио, па у међувремену и прошао. Готово годину и по дана била сам дужна. Нико са мном тада није контактирао, нити ме обавестио да сам нешто пропустила да урадим – рекла је Светлана Сретеновић.
Новосадско ЈКП „Лисје“ не планира, међутим, ексхумације и поред дугова. Потраживања по основу накнаде за одржавање и уређења гробаља за ову годину износе око 22 милиона динара. До средине марта, како прецизирају у овом предузећу, наплаћено је око пет милиона динара, па би, како очекују у „Лисју“, до краја године требало да наплате преостали износ.

– Не можемо апстраховати овај проблем, који се из године у годину појављује, а при том имамо грађане који се немарно односе према својим прецима, не одржавају њихова гробна места, нити плаћају обнову и накнаду за коришћење гробља или су се одселили из земље и заборавили своје покојнике. Без обзира на то, не намеравамо да уведемо ексхумацију као вид притиска на грађане који не измирују своју обавезу. Уместо тога, практикујемо утуживање највећих дужника, јер је то блажа форма која је законски предвиђена – кажу у „Лисју“

За закуп и одржавање гробних парцела Нишлије дугују 55 милииона динара, што је скоро 15 одсто од укупног броја којим располаже ЈКП „Горица“! Директор Игор Јованић прецизира да 45 милиона динара дугују они који живе у Нишу, а остали су у другим градовима или чак државама и да су та потраживања најспорнија.

Јованић каже да је свестан да се по закону могу предузети драстичне мере према дужницима, односно пренос посмртних остатака њихових најмилијих у заједничку гробницу, али ту могућност засада не најављује.

– Определили смо се да шаљемо упозорења и на томе ћемо се задржати иако нам ова потраживања представљају проблем у пословању. На сваких 100 парцела имамо 15 за које се не плаћа закуп – наводи Јованић и каже да се приликом укопа плаћа десетогодишњи закуп.

За парцелу где почива покојник његова породица треба да издвоји 700 динара годишње.

 

Новости

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Путин: Русија први пут има резерве девиза и злата које потпуно покривају дугове и државе и фирми 11

Путин: Русија први пут има резерве девиза и злата које потпуно покривају дугове и државе и фирми

* Руски лидер је иницирао и да грађани који остану без посла буду привремено ослобођени …

Ер Србија пословала је и 2018. године с губитком 12

Ер Србија пословала је и 2018. године с губитком

Иако ће подаци о пословању националног авио-превозника бити предати тек крајем овог месеца и бити …

10 Коментара

 1. Poslednji stadijum proterivanja sopstvenog naroda i sopstvene vere sa ovih prostora…kako cete onda siptare i ostalu olos da krivite za skrnavljenje pravoslavnih grobalja…ima li dna vise…

 2. Stefan Simic

  to je veca sramota od svih.ni mrtvi nemaju mira

 3. Zdravko Hršum

  sto da ne,kad zakopavaju nas jos uvjek zive,pa mogu i mrtve da otkopavaju,a ko nam ono bjese predsjednik

 4. Aleksandar Maravic

  Ima tu jedan veci problem,i mi koji placamo u opste ne znamo za cega se taj novac koristi.Ja ne mogu ko covek da ostavim cvece na grob roditelja vec posle dan dva niceg nema,kradu se vazne jednom recju grobnice su samoposluge na otvorenom.Vise puta sam se zalio ali odgovor je uvek isti-ne mogu oni da zabrane ciganima da ulaze na groblje.Ja bi pre rekao da ovi cvecari na ulazu vrse povracaj.Ovde pricam o Bezanijskoj kosi,verujem da je i na drugim grobljima slicno.

 5. Slaviša Pankalujić

  Proverite uslove Borskog groblja pa da vidite kako se zarađuju pare.

 6. David Sloboda

  ПА ТОМА ГРОБАР ВЛАДА СРБИЈОМ , ЗА ЊЕГА СТЕ ГЛАСАЛИ .

 7. Ja sam grobno mesto i spomenik kupila i u junu mesecu i platila održavanje za 10 godina, tek kod kuće sam videla da su mi naplatili od početka godine t.j. od januara. Znači da plaćam i za period dok nisam bila vlasnik! Nemate kome da se žalite, vrlo su neljubazni a ništa ne pružaju za taj novac. Sami sadimo cveće i drugo zelenilo, čak ni ne zalivaju kad peru prolaze i nalaze se u neposrednoj blizini. Valjda im je voda skupa, ni česme ne puštaju a već je proleće. Zaista ne zaslužuju da se plaća kad sve održavamo sami.

 8. tako nam i treba kada grobljima upravljaju samo dodjoši.
  naravno da će nas sve pokopati i prekopati i naslediti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *