Небојша Стефановић узвратио на Вучићеве лажи и подметања

Небојша Стефановић узвратио на Вучићеве лажи и подметања

Министар војни Небојша Стефановић скинуо је рукавице и најавио контранапад. Тако би се могла прокоментарисати реакција Стефановића, изазвана писањем прорежимских новина о томе да је користио телефон са Скај апликацијом, какве су између осталог употребљавали и припадници клана Вељка Беливука. Министар одбране је најавио тужбе против свих који на овај начин од њега праве мету, уплео у целу причу ФБИ и тако према мишљењу политичког аналитичара Ђорђа Вукадиновића изазвао најзначајнији политички догађај у Србији од доласка Српске напредне странке на власт.

Месецима уназад се васколика јавност питала зашто Стефановић ћути. Кад је срозан са места министра полиције на позицију министра одбране. Кад се његово име директно стављало у контекст главног одговорног за аферу прислушкивања председника Србије Александра Вучића и кад је свих 169 одбора СНС гласало за његову смену, неки и за избацивање из странке. Ћутао је и кад су га таргетирале колеге из врха странке и кад су се новински ступци пунили њиховим (не)пријатељским изјавама.

Прекипело је код Вељка Беливука и насловне стране “Српског телеграфа”, где стоји да је користио телефон са Скај апликацијом, које су иначе користили припадници овог криминалног клана.

Стефановић: Цртате ми мету

Министар одбране Небојша Стефановић након тога коначно је проговорио, издао писано саопштење и видео поруку и најавио тужбе против свих медија и појединаца који лажима и измишљотинама стављају мету на његова и на леђа његове деце.

„Поводом најновије лажи да сам имао и користио телефон са Скај апликацијом, што тврди “Српски телеграф“, морам да кажем да се ради о монструозној измишљотини, чији је очигледни циљ да ме посредно повеже са неком криминалном групом. Никада нисам имао такав телефон, нити остваривао комуникацију путем Скај апликације са било ким“, навео је Стефановић и додао:

“Као што сам већ тужио све оне који су својим лажима угрозили мој и живот моје породице доводећи ме у везу са убицама и криминалцима, тако ћу поступити и у овом случају, зато што имам поверење у своју државу и наш правосудни систем“.

ФБИ решио Беливука

Открио је Стефановић још једну, по многима најважнију ствар – да је кључни сегмент истраге против клана Вељка Беливука наступио онда кад се у целу ствар умешао ФБИ. Закључак би могао бити – није се власт самоиницијативно обрачунала са Вељом Невољом.

Тим поводом Стефановић каже да је водио снажну кампању против организованог криминала и да је посебно истицао злоупотребу криптованих веза и Скај апликације коју користе криминалци. Напомиње да то може да потврди директор ФБИ Кристофер Вреј, којег је срео 2019. године, јер су, како каже, интензивно сарађивали са САД у борби против мафије и организованих криминалних група, посебно у сегменту супротстављања нарко-мафији, као и злоупотребама сајбер технологија од стране криминалаца.

„Истрага против криминалне групе Вељка Беливука започела у време када сам обављао дужност министра унутрашњих послова и очигледно је кључни сегмент те истраге управо тренутак када је ФБИ разбио ту енкрипцију, повезао све оне који су користили Скај апликацију и стао на пут онима који злоупотребљавају ту технологију“, навео је Стефановић.

Кап која је прелила чашу

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да је несумњиво то је да се Небојши Стефановићу прелила чаша.

“Једино није јасно да ли се то десило спонтано или због тога што је схватио да му досадашња тактика не доноси резултате Он је вероватно рачунао да ће ствар лећи ако буде довољно миран и уздржан и да ће се мање-више све завршити његовим одласком са чела београдског СНС. Испоставило се да није тако, јер се напади на њега настављају и то не раде само медији, већ и појединци из врха странке који настављају да га прозивају и да му пакују Беливукову екипу”, каже Вукадиновић.

Ово је, како наводи директна порука и медијима и појединцима блиским власти.

“Стефановић је и даље формално на први поглед културан и уздржан, али је заправо овде реч о контраофанзиви, Стефановић свакако није пасиван. У његовој изјави има неколико индикативних важних порука за његове неименоване, али препознатљиве противнике из врха СНС, а то су: да више неће ћутати и трпети, да ће тужити и медије и појединце блиске власти који му пакују и оно најважније, да за сведока позива ФБИ и његовог шефа, са којим је како Стефановић каже сарађивао и координирао акције против организованог криминала, сајбер тероризма и шверца дроге. У суштини ово показује да је решио да скине рукавице и узврати ударац. Остаје да видимо да ли је то почетак коначног расплета и обрачуна или последња опомена страначком врху.

Вучић ће морати да преломи

Сматра и да је ово најзначајнији политички догађај од доласка СНС на власт.

“Мислим да је очигледна нервоза у страначком врху и да ће Александар Вучић у наредних неколико дана морати да преломи свој однос према Стефановићу, мислим да је и он схватио да ни његова досадашња стратегија није уродила плодом. Ово је свакако фрустрирајуће и за опозицију и критичку јавност, јер то што се тренутно дешава унутра СНС јесте најзначајнији политички догађај и процес током сада готово целе деценије владавине СНС”, закључује Вукадиновић.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Алексић: Колувија пуштен да не би проговорио о везама са СНС, држава не постоји!

Алексић: Колувија пуштен да не би проговорио о везама са СНС, држава не постоји!

Што се тиче ослобађања Предрага Колувије, то је потврда да су држава Србија и правосудни …

НАПРЕДНИ НАРКО КАРТЕЛ Колувији укинут притвор, а продужен Вељку Беливуку

НАПРЕДНИ НАРКО КАРТЕЛ Колувији укинут притвор, а продужен Вељку Беливуку

Предрагу Колувији, првооптуженом за плантажу марихуане “Јовањица”, укинут је притвор после скоро две године. Он …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *