Стратегија Шведске против корона вируса дала најбоље резултате
фото: Андерс Виклунд, Епа, ЕФЕ, Шутерсток

Стратегија Шведске против корона вируса дала најбоље резултате

Априла 2020. године Шведска је била међу 10-ак земаља најтеже погођених пандемијом коронавируса, а данас, 15 месеци касније, Шведска стоји боље од већине европских земаља примењујући стратегију са много мање ограничења, пише хрватски портал Индеx.

Како подсећају, у Шведској је у априлу прошле године дневни број смртних случајева био изнад 100, на интензивном лечењу било је преко 500 пацијената заражених корона вирусом, а посебно тешко стање било је у домовима за старије.

Свет је у неверици пратио ситуацију, посебно с обзиром на то да је главни државни епидемиолог Андерс Тегнел прихватио стратегију с доста препорука, али врло мало стварних ограничења, наводи портал.

Многи стручњаци су сматрали да Шведска експериментише са сопственом популацијом, да ће до лета умрети десетине или чак стотине хиљада људи, односно да ће се болнички систем сломити пред најездом пацијената.

Усред растуће пандемије, за коју тада није било ни вакцина ни напредних медицинских третмана, за британску платформу Анхрд иступио је шведски епидемиолог светског гласа, 71-годишњи Јохан Гизеке, Тегнелов ментор и један од његових претходника.

Гизекеове изјаве умногоме су, како наводи Индеx, одражавале званичан став шведске епидемиолошке струке и Завода за јавно здравство.

Биле су потпуно шокантне и готово супротне смеру у којем се кретала цела Европа.

– Локдаун не може функционисати у демократским земљама, односно, у најбољем случају, може се увести као једнократна и краткотрајна мера, попут једног метка који треба испалити у правом тренутку. Не постоји научна подлога за већину епидемиолошких мера које се уводе широм Европе. Стопа смртности од ковида-19 у целој Европи за годину дана биће отприлике иста, разлике ће бити највише 20-ак одсто – рекао је Гизеке.

Како оцењује аутор текста, данас више нема сумње да Тегнел и Гизеке, у најмању руку, нису погрешили.

Иако су основне школе нормално одржавале наставу, иако су биле отворене све продавнице, тржни чентри, ресторани, дечји вртичи, биоскопи, јавни превоз, теретане, скијалишта, кафићи и друге делатности, иако није било никаквог локдауна, обавезног ношења маски или затварања граница, Шведска данас стоји боље од већине европских земаља како према укупној смртности од ковида-19, тако и према смртности у пандемији и паду привредних активности.

Како наводи портал, укупно је до петка од корона вируса преминуло 14.656 шведских грађана, а у ту евиденцију улазе сви који су преминули с позитивним ПЦР тестом, без обзира на узрок смрти.

Када су у питању економски показатељи, шведски БДП у јуну био је 2,5 одсто већи него претходног месеца и чак 10 процената већи него у јуну 2020. године.

Шведска привреда је крајем маја ове године надокнадила све губитке у пандемији, а укупан пад привредне активности прошле године износио је 2,8 одсто, односно трећи је најмањи у Европској унији.

Како се додаје, снажном привредном опоравку увелико је допринело и то што су Швеђани, који традиционално воле да путују и доста троше на путовања, прошло и ово лето своје годишње одморе масовно проводили у домовини.

Извор: index.hr

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДР НЕСТОРОВИЋ о имунитету и могућим лековима за корона вирус

ДР НЕСТОРОВИЋ о имунитету и могућим лековима за корона вирус

Чувени српски пулмолог, педијатар и алерголог доктор Бранимир Несторовић каже да се показало да имунитет …

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек - Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек – Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

ОД ковид пропусница нисмо одустали, напротив, све је спремно за њихово увођење – рекао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *