Нећемо паре, вратите нам бебе!

0
(0)

Комитет министара Савета Европе у Стразбуру по ко зна који пут позвао је српске власти на хитно усвајање закона о „несталим бебама“. Овог пута дат је рок до пролећа наредне године, али родитељи који покушавају да сазнају судбину те новорођенчади и њихови адвокати не верују да ће званични Београд испунити тај захтев и сматрају да Нацрт закона који је држава предложила не решава проблем.

– Не занима нас новац, већ хоћемо да знамо шта је са нашом децом која су рођена здрава, а онда нам је неколико дана касније саопштено да су умрла – најчешће се може чути од родитеља, од којих неки трагају за истином скоро пола века.

Прошли позив Србији из ЕУ стигао је у септембру, али се Министарство правде правдало да је усвојени Нацрт закона предат парламенту, али и повучен због избора нове владе.

Одштета преко Стразбура

Србија писмено комуницира са судом у Стразбуру који пресуду доноси, а држава је извршава. Процес је у Стразбуру добила Зорица Јовановић када је исцрпла све правне могућности пред домаћим правосуђем. Она је трагала за истином о својој беби која је рођена здрава у болници у Ћуприји, да би јој после три дана сопштили да је новорођенче преминуло.
– Суд у Стразбуру је пресудио да јој Србија исплати 10.000 евра одштете и судске трошкове, али није сазнала шта је било са њеном бебом – прича адвокат Данило Ћурчић и истиче да је из Стразбура Србији издат налог да законски и институционално реши овај проблем, али се то још није десило.

Вртимо се укруг

Нацртом је веома незадовољна Београдска група родитеља, а како каже за „Вести“ Мирјана Новокмет из тог удружења, породице су после после привремене резолуције Савета Европе за Србију очекивале и сталну.

– Сада ћемо чекати март да видимо шта ће Савет Европе урадити, али бојим се да ћемо се тако вртети укруг од једног до другог датума без резултата. Покушали смо да сазнамо у Влади Србије и Министарству правде да ли ће мењати Нацрт закона којим смо незадовољни, али неће да нам дају баш никакву информацију – каже Мирјана Новокмет.

Она истиче да удружење остаје при ставу да Нацрт закона не може остати исти јер проблем решава само формално, а не суштински.

– Држава хоће перфидно да нам потури обештећење и тако избегне отварање Пандорине кутије нестанка беба, али нас никакав новац не занима, већ само сазнање где су отета деца – каже Мирјана Новокмет.

Техничко решење

Данило Ћурчић, правни заступник родитеља, каже да је Савет Европе већ много пута испостављао Србији рокове и померао их. Он сматра да је Србија одустала од решења проблема.

– Више се не прича о томе да породице сазнају истину, већ се све свело на техничко питање како извршити пресуду. Незадовољни таквим Нацртом закона о несталим бебама, родитељи су писали Савету Европе објашњавајући да тај предлог не решава проблем суштински, али је ипак оданде стигло зелено светло. То показује да и Суд у Стразбуру не улази много у срж проблема, већ држави, у овом случају Србији препушта модел решења према сопственом правном систему. Међутим, из досадашњег рада би се могло рећи да држава као да не жели да ову енигму разреши до краја – прича нам Ћурчић.

Опомена и из УН

Србији је опомена поводом случаја беба несталих из породилишта стигла и из Уједињених нација. У марту ове године Комитет за људска права светске организације је разматрао тему колико Србија поштује стандарде у области људских права. Тада је речено да држава мора да реши проблем „несталих беба“.

Да родитељи не одустају, према његовим речима, доказује још пет случајева из Србије који су стигли пред суд у Стразуру.

Подаци удружења родитеља говоре да постоји између 6.000 и 10.000 оних које верују да су им деца украдена и жива, а неки од њих траже своју децу рођену још крајем 50-их година прошлог века.

О законској регулативи за коју је најављено да ће бити у парламенту прошлог месеца ништа се не зна, а надлежни се тим поводом не оглашавају.

Власт заташкава проблем

Увек исте болнице

– Не можемо да тврдимо, али се кроз масу случајева беба за које родитељи тврде да нису умрле већ отете, провлаче исте болнице, лекари и особље. Бебе су по правилу умирале младим женама које још могу да рађају, а приметно је и да је у близаначким трудноћама напрасно умирало једно дете. Родитељи нису могли да их виде, сахрањивани мимо њиховог знања, а умрлица нема – описује чести след догађаја Катарина Ивановић.

Држави је понуђен предлог текста закона који су радили ЈУКОМ Астра, организације родитеља који траже децу и правни стручњак Весна Ракић-Водинелић.

Међутим, координаторка организације Астра, посвећене борби против трговине људима, Катарина Ивановић каже да предлог није прихваћен. Власт је, каже, урадила Нацрт закона који заташкава проблем, па је читав случај као у магли.

– Власт иде на решавање појединачних случајева, што говори да не би све породице могле да буду укључене у то. Све се своди на надокнаду штете уместо на истину. Зато смо се жалили Савету Европе – објаснила је Катарина Ивановић за „Вести“

У Нацрту закона такође смета што само родитељи који су поднели захтев суду до 2013. могу да буду укључени у решење, чиме је искључен знатан број породица које сумњају да су им бебе украдене.

Родитељи који су уверени да су им деца жива, према њеним речима, јављају се Астри и постоји још 80 нових случајева.

– Људи не престају да се јављају, јер сумњају да су им новорођенчад украли. Најчешће им кажемо која је папирологија потребна за покретање случаја и шта и како треба да раде – прича Катарина Ивановић.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Некадашњи гиганти западне Србије на продају: Јавно надметање за три фабрике

5 (2) Агенција за лиценцирање стечајних управника огласила је данас продају три фабрике из западне …

Украјина: Због короне богати за Запада нису дошли по децу „наручену“ преко сурогатских агенција

4.2 (5) Затварање граница због пандемије довело је до тога да купци нису дошли да …

Један коментар

  1. Заташкавају, јер је политика дубоко умешана у то.А, окрени-обрни, они се подржавају, без обзира којој странци припадају, јер кад клупко почне да се одмотава, онда брзо стигне и до њих.
    Зашто случај Ћурувија тавори и сада, кад су водећи политичари чврсто обећавали разрешавање тог случаја.
    Уместо тога, почиње да се помиње име водећег.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend