Недимовић: Дуг пољопривредника за ПИО 1,5 милијарди евра

Недимовић: Дуг пољопривредника за ПИО 1,5 милијарди евра

0
(0)

Дуговања пољопривредника у Србији по основу неплаћених пореза и доприноса за пензијско-инвалидско осигурање износе 184 милијарде динара, односно око 1,5 милијарди евра, изјавио је јуче Бранислав Недимовић, министар пољопривреде. Како је нагласио, проблем је у томе што је 95 одсто ових обавеза ненаплативо.

Недимовић је на јучерашњој конференцији Агробизнис Србије „Аграрна политика у 2018. години” истакао да очекује да ће изменама закона о Пензијско-инвалидском осигурању (ПИО), до краја ове године, бити решени проблеми у осигурању пољопривредника. Како је рекао, у Србији се 370.000 лица воде као пољопривредни обвезници, од чега се чак 74.000 не налазе у систему, то јест, „или су преминули или примају пензије по другом основу”. – Радимо на реформи, морамо да решимо тај дуг, али и да направимо систем који ће бити одржив у будућности. Проблем је што, кад се подвуче граница, свега 50.000 до 70.000 газдинстава раде економски исплативо да могу да подмире те обавезе према држави од око 80.000 динара годишње – рекао је Недимовић и указао да није фер да сви они имају исту пољопривредну пензију, без обзира на дужину уплата у ПИО.

Говорећи о будућим подстицајима у аграру, он је најавио измену закона о подстицајима, као и да ће пољопривредницима до 1. јуна бити исплаћене све заостале субвенције. Очекује се и повећање износа које ће држава давати за „стартапе”, и то са садашњих 1,2 милиона динара на 1,5 милиона.

– Определили смо се да дамо већу подршку младим пољопривредницима, посебно оним који започињу посао у сектору воћарства, повртарства и сточарства– рекао је Недимовић.

Каже да ће се до краја године расписати укупно осам конкурса за помоћ пољопривредницима као и да је за новац из ИПАРД фондова министарству до сада стигло 500 пријава пољопривредних произвођача и да не очекује да ће бити проблема са испуњењем услова.

Најавио је да ће Србију ускоро посетити делегација из Министарства пољопривреде Уједињених Арапских Емирата како би разговарали о новим пословима и пласирању српске робе на то тржиште. – Потребна су нам тржишта која добро плаћају, као што су Русија, која нашу јабуку плаћа 55 евроценти и више, или Турска која има велике захтеве за говеђим месом из Србије. Крајње је време да окренемо производњи оне робе за којом постоји тражња – закључио је Недимовић.

„Срем Шид” добио нове власнике

Индустрија меса „Срем Шид” добила је јуче новог власника који планира обраду 400 грла говеда дневно и извоз у Турску, потврдио је јуче министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Како преноси Танјуг, нови власник ове индустрије меса, која је од 2001. била у стечају, јесте конзорцијум „Агропапук” и „Ђуђевић”. Недимовић је рекао да са Турском постоји споразум који предвиђа извоз од 5.000 тона меса, као и да ће се у наредном периоду разговарати о повећању квота за извоз у ту земљу.

– Одлучни смо да се извози у Турску, али имамо проблем, немамо кланице, објекте, које су својим капацитетима и технолошким карактеристикама способне за говеђи програм”, каже Недимовић и објашњава да у овом тренутку имамо четири лиценце за Турску а веома мале капацитете за прераду говеђег меса.

Аутор: Ивана Албуновић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Маске ношене у гаћицама продају се и за 250$ и посебан су ужитак за фетишисте

Маске ношене у гаћицама продају се и за 250$ и посебан су ужитак за фетишисте

0 (0) Чиме се бавиш? Ево продајем маске за лице које сам носила пар сати …

УСТАВНИ СУД: Србија мора да плати 1.000 евра сваком мигранту, који је протеран из Србије!

УСТАВНИ СУД: Србија мора да плати 1.000 евра сваком мигранту, који је протеран из Србије!

4.3 (6) Екстремна левица слави, скандалозну одлуку Уставног суда. Уставни суд је први пут одлучио …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend