Нехумани услови у „Геоксу“: Двапут пуштају у тоалет, раднике зову циганима

Нехумани услови у „Геоксу“: Двапут пуштају у тоалет, раднике зову циганима

Врањанка Гордана Крстић (50), као искусан обућар, у новембру прошле године почела је да ради у фабрици обуће „Геокс“, што се убрзо претворило у ноћну мору. Гордана тврди да је остала без посла јер се борила за раднике и зато износи у јавност детаље о, како каже, правој психичкој тортури коју запослени проживљавају свакодневно, а о свему ћуте, јер су зараде у производњи које се крећу од 24.000 до 35.000 динара за многе право богатство.

„Пре „Геокса“, радила сам у „Коштани“, „Коспорту“ и у једној приватној фабрици у Врању. Компанија са таквим именом је за мене изазов и била сам пуна елана. Мало ми је времена требало да схватим да је све то „труло“ и да се радници не поштују и често третирају као робови“, говори Гордана.

Руке јој дрхте, очи су пуне суза каже да не жали за послом, напротив, жали због тога што је доживела да се у свом граду осети као грађанин другог реда. Она је на почетку контролисала квалитет прозвода, пратила је производни процес и рад око 300 људи у двема секцијама.

„Радници су у сталном страху. Могу само два пута у тоалет, не смеју да се жале, не смеју да питају, ту су да ћуте и често трпе увреде. Називају их „локалцима“, „циганима“ и стално прете отказом“, каже Гордана и додаје да када би приметили да неко више од два пута иде до тоалета, шефица Тицијана Ћесони је радницима говорила да носе „памперс“ пелене и чак је демонстрирала како се оне стављају.

Гордана тврди да је често долазила Хитна помоћ.

У марту ове године, после расправе због грешке једне раднице, сви су добили гомилу увреда и погрдних речи. Гордана је изашла из компаније и упутила се у полицију. После тога је, каже, одлазак на посао постао ноћна мора, па је престала да ради. После свега, каже да не жели да се врати у ову компанију. Каже и да ће покушати да закаже пријем код премијера Вучића, јер сматра да треба да сазна истину о томе како се третирају радници у Врању.

Више пута смо покушали да добијемо одговоре од управе „Геокса“, али тамо кажу да „немају коментар“. У полицији нису желели да нам кажу докле се стигло са истрагом у овом случају. Како сазнајемо, више од десет радника „Геокса“ досад је затражило помоћ полиције.

Већ повукли 8,5 милиона евра

„Геоксу“ је 2012. одобрена субвенција у укупном износу од 11,25 милиона евра за инвестицију од 15,8 милиона евра и запошљавање 1.250 радника у Врању. Досад су повукли 8.437.500 евра.

„Министарство привреде и Развојна агенција Србије контролишу уговорне обавезе инвеститора, трансфер новца, опреме, изградњу фабрике и запошљавање, а оне се до сад испуњавају. До нас нису стизале жалбе запослених, али ако постоје, треба да буду адресиране на надлежне инспекције рада“, кажу у Развојној агенцији.

У РАС-у кажу да би инвеститор могао да остане без дела субвенције само ако не испуни обавезе из уговора.

Ј. Стојковић, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Суд одбацио и жалбу Бајденове администрације: Нема обавезне вакцинације радника у САД!

Суд одбацио и жалбу Бајденове администрације: Нема обавезне вакцинације радника у САД!

Владу САД су за прекорачење овлашћења тужили приватни послодавци, верске организације и америчке федералне државе. …

Сваки 10. запослени у Србији у ризику од сиромаштва, али се о радничким правима ретко прича

Сваки 10. запослени у Србији у ризику од сиромаштва, али се о радничким правима ретко прича

Сваки 10. запослени грађанин Србије је у ризику од сиромаштва, међутим, теме сиромаштва или приче …

6 Коментара

  1. uskoro se vidimo na ulicama….

  2. Majke vam ga nenormalne. U drzavnim organma ste se nakoltili kao paraziti. Kakav Vucic, jos se nije rodio pesnik da ga opeva kolika je vucibatina. On je jedan od vinovnika ovakvog odnosa prema radnicima. Mamu mu jebem picoustu i njemu i svima koji ga podrzavaju a koji prodadose veru za vecerui.

  3. kada vidim i cujem sta sve poslodavci rade srpskom radniku i to naravno uy blagoslov i dopustenje srpske vlade i drzave pitam se zasto su srbi dizali prvi i drugi ustanak i zasto su se borili protiv nemackog okupatora.pa da nebi bili robovi u sopstvenoj drzavi a sad su sami i to dobrovoljno izabrali da budu upravo to.birajuci vucica za premijera srbi su izabrali upravo to da budu roblje u rukama poslodavaca kojima vucic dodeljuje ogromna sredstva u vidu subvencija.treba podsetiti srpsku javnost da je vucic zatvorio preko 500 domacih preduzeca da im navodno nebi davao subvencije iz budzeta.radnici tih preduzeca su sada bez posla i u beznadju iz kog nema izlaza sem mozda nekog radikalnog reza za koji se stvaraju uslovi ovakvim suludim potezima vlade.ali nebrine mene vucic kao vucic ni kao politicar ni kao premijer niti to koliku ce stetu napraviti gradjanima srbije dok je na vlasti.sve ce to brzo proci.brinu me sami gradjani srbije koji u tolikoj meri mogu da nasednu na price ovog demagoga neznalice a vreme ce pokazati mozda i izdajnika kakvog jos nismo imali.iskreno se nadam da ce se gradjani srbije brzo osvestiti i pameti prizvati i videti svoju grsku da bi steta bila sto manja.

  4. a ko će izać zorane?vidiš da svi ko pičke šute

  5. Mиша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија

    Па сада тражите да идете у ту пишљиву Европу. То исто чека целу земљу. Када ће да вам дође из дупета у главу?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *