Неидентификовани корона вирус

0
(0)

Светска здравствена организација је у списак глобалних претњи по човечанство уврстила корона вирус који изазива атипичну пнеумонију. У Француској је 28. маја забележен још један у низу случајева болести с леталним исходом.

По подацима СЗО то је већ 23. смртни случај од септембра прошле године. Укупно су регистроване 44 особе инфициране новим корона вирусом. Жариште ширења болести се, по свему судећи, налази на Блиском истоку. Већина оболелих је из Саудовске Арабије, Катара и УАЕ. С боравком у овим земљама повезани су и појединачни случајеви у Британији, Немачкој и Француској. Нови корона вирус веома личи на свог подмуклог сабрата који је 2003. године погубио 800 људи, истиче шеф лабораторије петербуршког НИИ за грип Владимир Зарубајев:

Болест је била тешка – било је око 50 смртних случајева. Сад видимо да се вирус у нешто промењеној варијанти враћа у људску популацију. Не треба дизати панику, али се томе, наравно, посвећује најбуднија пажња. Прилично оперативно добијамо информације о вирусу. Постоје специјалне мреже и стручни канали за информисање преко којих буквално за неколико минута сазнајемо за случај оболења или смрти.

Корона вируси изазивају болести које имају сличне симптоме као грип и само у ретким случајевима прелазе у компликације попут упале плућа, објашњава професор, доктор медицинских наука, академик Европске академије наука Јуриј Гендон.

Смртни случајеви који су се десили у неким државама указују на то да је дошло до мутационих промена овог вируса и да је постао вирулентнији. Видећемо како ће се даље ширити. Нажалост, нема никаквих лекова. Ради се о томе што се он није сматрао изузетно опасним вирусом. Фирме нису биле заинтересоване за производњу таквог препарата. Вакцина се не може одмах направити. За то је потребно минимум три године и неколико милијарди долара. Хемијски препарат се може добити брже.

На заседању СЗО која је ових дана завршила са радом у Женеви изражена је забринутост због „разлике између брзине ширења вируса и добијених научних информација о њему“. Председник организације Маргарет Чен је нови корона вирус назвала главном глобалном претњом по човечанство. Такође је изјавила да је неопходна солидарна међународна реакција на ову ситуацију.

 

Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Министарство здравља: Србија купује вакцину против короне од СЗО и фондације Била Гејтса

5 (6) Србија приводи крају преговоре са међународним програмом COVAX о приступу вакцини против вируса …

Ана Брнабић потврдила да Србија купује вакцине против корона вируса од Била Гејтса!

4.3 (12) Србија приводи крају преговоре са међународним програмом ЦОВАX о приступу вакцини против вируса …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *