Неизбежан талас унутрашњег тероризма у Европи

0
(0)

Стручњаци упозоравају да европска свакодневница све више личи на кадрове из холивудског блокбастера и сумњају у способност власти да адекватно одговоре на скоро неизбежан талас унутрашњег тероризма.

Специјалне службе безбедности пажљиво прате шта се дешава у арапском свету. Тамо се, изгледа, формира „терористичка интернационала“, чија оштрица је усмерена ка Европи.

Према мишљењу стручњака, „арапско прољеће“ је инспирисало екстремисте. Британско министарство иностраних послова упозорава на појаву стотина Европљана залуђеним радикалним исламом.

Они данас свргавају секуларне ауторитарне режиме у северној Африци, а сутра ће доћи ред на секуларне демократске владе у Европи. Аналитичари сматрају да европски анти-терористички закони још увек нису прилагођени да би специјалне службе могле ефикасно да делују.

На Малију је дошло до истискивања терористичких група, али се тешко може говорити о њиховом уништењу. Реч је о прегруписавању терористичких снага и технике. Може се претпоставити да ће елиминација неких екстремних фронтова у рату против тероризма довести до повећања њихове активности у унутрашњости Европе.

У покушају да избегну понављање нацистичке идеологије, Европљани су се фокусирали на промовисање либерално-демократских вредности, па су „уткали“ у друштвену свест поштовање према свим мањинама и толеранцију према имигрантима. Ови принципи су доведени до савршенства. И, наравно, њих су са задовољством и у своје сврхе користили и они којима су туђе либерално-демократске вредности – упозоравају стручњаци за тероризам.

Што више европских земаља буде укључено у борбу против међународног тероризма, не само ван Европе већ и унутар својих држава, биће већи ризик од терористичких напада – упозоравају стручњаци.

[quote]“Млади све више залуђени исламским радикализмом“
Стручњаци бележе узнемирујућу појаву – ширење насилног исламског радикализма у Европи међу младим муслиманима, од којих су многи рођени и одрасли на Западу, често у имућним, образованим и световним породицама. Верује се да се суштина садашњих проблема налази у системским грешкама направљеним пре више деценија.[/quote]

 

Срна

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мигранти су роба на којој су згрнули новаца Меркелова и Вучић: Ангела их звала, Александар насељава

5 (4) Стара „балканска рута“ за пролаз миграната с Блиског истока у земље Европске уније …

Сукоб елита и варваризација Европе

5 (2) Док се распада бретонвудски поредак, циљеви атлантиста остају непромењени, као у доба Наполеона, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend