Нема краја поскупљењима: Сада расту цене хлеба и меса?

Нема краја поскупљењима: Сада расту цене хлеба и меса?

0
(0)

Поскупљењима у Србији изгледа нема краја. Разлози за подизање цена производа и услуга само се ређају. Тако ће после поскупљења због виших цена струје и горива, велики број намирница највероватније доживети и додатни скок због могућег раста цене пшенице и кукуруза.

Како за „Ало!“ објашњава аналитичар Бранислав Гулан, члан Одбора за село Српске академије наука и уметности (САНУ), сељаци очекују да поскупе пшеница и кукуруз јер им је цена тренутно на изузетно ниском нивоу.

– Ако те житарице поскупе, то ће повући и раст цена свих осталих прехрамбених производа. Наиме, ако порасте цена пшенице, то ће повући поскупљење хлеба и готово свих прехрамбених производа, а због кукуруза би поскупело месо јер се стока храни њиме – оцењује Гулан.

Он објашњава да, иако је овогодишњи род изузетно добар, па ћемо имати око 7,5 милиона тона кукуруза и око 2,8 милиона тона пшенице, њихова цена на берзи је тренутно минимална, те реално треба очекивати поскупљење.

Но, да евентуални раст цена кукуруза и пшенице не би требало да буде значајнији, сматра Жарко Галетин, директор у оставци Продуктне берзе.

– Јесу тренутно минималне цене тих житарица на берзи, али и уколико почну да расту, то неће бити до оног нивоа на којем су биле прошле године. Зато не видим неки прави, озбиљан разлог да било шта поскупи по основу цене инпута кукуруза, односно пшенице – оцењује Галетин за овај лист.

Он пак подсећа да се неретко дешавало да и поред јефтиног кукуруза месо поскупи и обрнуто.

Да је мала шанса да цена пшенице и кукуруза подигне цене осталих производа, сматра и аграрни аналитичар Војислав Станковић.

– Кукуруз и пшеница су берзански производи, а према мојим информацијама понуда је тренутно већа од тражње, те не видим простор за неке значајније промене њихових цена. Такође, ова година је код нас изузетно родна, а с друге страна куповна моћ веома мала, те по том основу нема баш простора за подизање цена. Истовремено, трошкови производње расту и тако су произвођачи у расцепу између мале куповне моћи грађана и раста трошкова производње – наводи Станковић.

ало.рс

фото: Пиксбау

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

“Док чекамо на Вучићево обећање, продајемо стоку за џабе”

“Док чекамо на Вучићево обећање, продајемо стоку за џабе”

5 (2) У Србији тренутно постоји између 10 и 12 хиљада грла утовљене јунади која …

"Недимовић обмануо све, уместо пшенице и кукуруза - сеје лажи"

„Недимовић обмануо све, уместо пшенице и кукуруза – сеје лажи“

4.4 (22) „Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је јуче, не трепнувши, по ко зна који пут …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend