Насловна / Србија / Друштво / „Нема простора за ново повећање пензија, зашто је полиција у врху“
"Нема простора за ново повећање пензија, зашто је полиција у врху" 1

„Нема простора за ново повећање пензија, зашто је полиција у врху“

Фискални савет сматра да нема простора за ново повећање пензија у 2019. пошто је тај простор искоришћен додатним повећање пензија у октобру.

– Пензије за следећу годину јесу повећане, али већ у овој години, тако да нема простора за ново повећање у 2019. години – рекао је члан Фискалног савета Владимир Вучковић на Међународној конференцијиа Београдске берзе „Упграде 1н Белграде“.

Вучковић самтра да то повећање пензија, које је уследило након укидања Закона о привременом смањењу пензија, није учињено на најбољи начин.

– Уместо да се свим пензионерима да повећање од отприлике по 2,5 одсто, влада се одлучила да се да пет одсто само једној групи пензионера, с пензијама до 34.000 динара – рекао је Вучковић и додао да се тако ушло „у дискреционо одлучивање ко треба да буде награђен већом пензијом, а ко не“.

Он је додао да је, међутим, добро што се код издвајања за пензије и плате не прелази ниво од 11 одсто БДП-а.

Када је реч о најављеном повећању плата у јавном сектору, он каже да ће различити сектори добити различита повећања, од седам до 12 одсто.

Вучковић сматра и да структура повећања није добра исто као и код пензија, али и да је пропуштена још једна прилика да се уведу платни разреди.

– Добро је што у здравство иде највеће повећање, ипак, поставља се питање зашто је админситрација на зачељу, а безбедност у врху – пита Вучковић.

Он је рекао да су анализе Фискалног савета показале да је тачно да здравство највише заостаје, али и да нема разлога да администрација буде на дну с повећањем од седам одсто, док полиција већ има веће плате у односу на друге секторе и не треба да има повећање од девет одсто.

– И даље важи забрана запошљавања, тако да све мање и мање људи ради за државу – навео је Вучковић.

Када је реч о подстицајима, он је рекао да Фискални савет подржава мере које имају линеарни карактер, јер уједначавање услова даје добре резултате.

С друге стране, обично подстицање једног дела привреде даје краткорочне резултате или резулате мање од очекиваних.

– Мој лични став је: више ми се чини да је намера владе да један део фискалног простора одвоји за мере које звуче добре, али да никоме није јасно какви ће ти ефекти бити – додао је Вучковић.

б92.нет, Вестионлине

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Бандо лоповска, погледајте шта вам Србија поручује (видео) 11

Бандо лоповска, погледајте шта вам Србија поручује (видео)

Све ћете да платите! … ne znam čoveka ali sve je u pravu… pic.twitter.com/zsOShL42et — …

Сукоб миграната и полиције у Великој Кладуши 12

Сукоб миграната и полиције у Великој Кладуши

ЗАГРЕБ – Најмање 20 особа је ухапшено, а неколико њих је повређено данас у сукобима који …

Један коментар

  1. Opet su castili one koji nisu stetovali ni dinar za vreme opste pljacke penzionera! A oni koji su trpeli otimacinu, opet su na meti pljacke!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *