fbpx

Како је изменама Закона о ПИО озакоњено уништавање пензионера и Фонда ПИО

0
(0)

Новим изменама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, пензије се изједначавају са социјалном помоћи, а пензионери постају социјални случајеви. Потпуно се разара пензијски систем Србије, данашњим пензионерима се отима право на достојанствен живот у старости, а будућих пензионера једноставно неће бити јер пензије неће бити пензије – него социјална помоћ, пише Љ. Бабић, ген. секретар УСПС-а.

Влада пропагандом и заменом теза хоће да покаже да брине о пензионерима укидањем закона о умањењу пензија из 2014. године. Заправо је била грубо натерана од стране међународног фактора (Међународног монетарног фонда – ММФ) да укине праксу отимачине коју је председник Србије Александар Вучић озаконио пре четири године и од тада опљачкао српске пензионере за чак 800 милиона евра! А са каматама, ако држава дуг не врати ускоро, биће то сума од једне и по милијарде евра!

И сада, када су пензије морале бити враћене силом (а не милом), Влада Србије и председник Вучић доносе још горе измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању којима се потпуно разара сигурност пензионерских примања и сам Фонд ПИО.

И зато је 30. октобра у Београду одржан нови протест пензионера и запослених који су организовали Удружење синдиката пензионера Србије – УСПС) и Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије – УСПВЛС, а помогли синдикати запослених.

Пензионери су одлучили да на улици изразе своје незадовољство и да траже своја права. Углавном старији људи, од који су многи били потпомогнути штаповима а понеки и штакама, дошли су тог поподнева на Трг Николе Пашића да изразе своје незадовољство. (По процени пензионисаних полицајаца било је ту између две и три хиљаде грађана. Поред пензионера, било је и млађих људи, очигледно чланова породице оних који су дошли да протестују).

А у државним медијима брује вести о враћању пензија, “пензијама већим него икад” и слично. Истовремено, на транспарентима љутих и незадовољних пензионера стоји: “Лопови, вратите опљачкано”, “Доста понижења, доста лагања”, “Против дискриминације” итд.

Дугогодишње незаконито отимање стеченог права

Шта се то дешава? Где је истина?

Подсетићемо укратко да је лош материјални положај пензионера (који никад није ни био на неком завидном нивоу, ни у Југославији, а нарочито не у Србији) доживео своју кулминацију 2014. године у новембру, када је држава (читај: А. Вучић) применила Закон о привременом уређивању начина исплате пензија. Без временског ограничења трајања привременог Закона, поделили су пензионере на “богате – бољестојеће” и “сиромашне”, посвађали их колико год је могуће, и почело је систематско уништавање и једних и других.

Ови “сиромашни” су трпели и ћутали, и били срећни што њима ништа није одузето, а ови “богати – бољестојећи” почели су да се организују.

Прво је одмах, 2014. године, Уставном судупредата прва Иницијатива за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија.

Док се чекао резултат рада Уставног суда, организовано је неколико протеста, писано је Влади, премијеру, председнику, парламенту, посланицима, председници парламента… За то време, организација “богатих – бољестојећих” пензионера примљена је у ФЕРПУ (Европска федерација пензионера и старих лица) као пуноправни члан.

Крајем 2015. године, Уставни суд одбацио је Иницијативу за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, као неосновану. Било је то незаконито отимање стеченог права.

“Богати – бољестојећи” пензионери настављају са протестима, али користе и чланство у ФЕРПИ да упознају своје колеге у Европи са ситуацијом у којој се налазе пензионери у Србији.

Године 2016, подносе Уставном суду нову Иницијативу за оцену уставности спорног закона. Уставни суд – ћути.

Пораз Вучићевог дискриминаторског закона тек после четири године

А онда је пукло. Крајем 2016. и у првом делу 2017. године, више од 100.000 пензионера подноси Захтеве Фонду ПИО за исплату неисплаћених делова пензија, тужбе Управном суду, започињу се парнични тужбени поступци, и број ускоро значајно премашује сто хиљада људи.

Одговорни људи у ФЕРПИ са уважавањем прате рад Удружења синдиката пензионера Србије и стављају проблем пензионера у Србији на свој сајт.

Информација почиње да се шири Европом. На састанку Савета Европе, премијерки Брнабић постављају врло непријатна питања посланици из Словеније. Карла Кантоне, генерална секретарка ФЕРПЕ упућује једно, а после неког времена и друго писмо премијерки Брнабић, у коме изричито тражи поништење дискриминаторског закона који уништава пензионере у Србији.

А потом информација стиже у Међународни монетарни фонд. ММФ условљава сваку даљу сарадњу са Србијом прекидом исплате умањених пензија, враћањем системског закона о пензијском и инвалидском осигурању у функцију, као и враћање досад одузетих пара.

Први састанак ММФ и Владе Србије на ту тему, у јесен 2017. године, прошао је скоро тајно. Са другог састанка нису се могле сакрити информације. Одважни новинари, објавили су вест. Што би рекао народ, власт, влада и председник били су “проваљени”. Информација је отишла у етар, и народ у Србији је сазнао о чему се разговарало.

Једноставно, ММФ није могао да дозволи, да после четворогодишње сарадње са Владом Србије, сав успех о коме брује медији, буде уништен, ако пензионери стигну до Стразбура својим тужбама, а обећали су да ће и то урадити. Била је то неодговорна политика Владе Србије, чијом је одлуком Србија постала дужна пензионерима око 800 милиона евра главног дуга. Ако се ту урачуна и камата, онда сума прелази милијарду, и ближи се износу од милијарду и по евра.

Пензионери сада протестују и због тога што нико из Владе Србије не помиње враћање до сада отетог новца! Ускоро због тога креће организована серија тужби надлежним органима.

Легализована дискриминација

Уз много отезања, манипулација и обмана, тај накарадни, противуставни закон је укинут. Враћен је системски Закон о пензијском и инвалидском осигурању, али измењен и то у битном, кључном делу.

Наиме, Закон о ПИО је измењен тако да пензије сада зависе од буџета Србије, а не од Фонда ПИО, од уплата доприноса, и слично. Правно, пензије се изједначавају са СОЦИЈАЛНОМ ПОМОЋИ.

Практично, пензионери више немају право никоме ни за шта да се жале. Ако буде пара у буџету, биће и за пензије. Ако не буде пара у буџету, неће бити ни за пензије. И тачка. Нема жалбе, нема тужбе, нема ничега. Постоји само буџет и председник и његова добра воља.

Такав закон о ПИО постоји само у Литванији и неким земљама северне Африке. Никад није постојао у Србији. Нигде га нема у Европи. А ми идемо у Европу…


Власт меша пензијско осигурање и социјалну заштиту

Зоран Ивошевић, бивши члан Уставног суда и председник Правног савета УСПС-а каже:

“Органи извршне и законоднавне власти, мешајући бабе и жабе, упорно настоје да грађане Србије, супротно здравом разуму, увере да су социјално осигурање пензионера и заштита лица у стању социјалне потребе једно те исто.”

“Мешајући пензијско осигурање и социјалну заштиту, држава је донела Закон о привременом уређивању начина исплате пензија на основу кога су пензије умањене од 2014. године. Тако добијена средства, пребачена су у буџет и власт их је користила за своје потребе лишавајући кориснике имовине коју су стекли на основу закона.”

“Пензије власт умањује и њиховим неусклађивањем са трошковима живота. Усклађивање је било предвиђено Законом о пензијском и инвалидском осигурању, што се од 2014. године није поштовало и пензије нису усклађиване чиме су оштећени сви пензионери. Новим Изменама Закона о ПИО ово неусклађивање је озакоњено.”

“А захваљивање пензионерима председника Србије Александра Вучића на жртви коју су поднели – оцењујем као ругање грађанима.”


Какве ефекте производи овакав закон?

Прво, млади немају никакав интерес да траже од послодавца да им било шта уплаћује у Фонд ПИО. Нема разлога да се било шта уплаћује, кад и тако од тога не зависи да ли ће уопште добијати пензије. Послодавци се комотније осећају, могу да уплате доприносе за запослене, али и ако не уплате, не сносе неку значајну одговорност за социјално стање пензионера, јер о њима одлучује Влада и буџет. Више није важно ко је какав посао радио, колико година је уплаћивао доприносе. Ништа није важно.

ПИО фонд, у таквој ситуацији, постаје све празнији и празнији и као такав, неспособан да обавља своју основну функцију, да исплаћује пензије и све више мора да се ослања на државу и на буџет.

Уништавање Фонда ПИО и пљачка његове имовине

У таквој вештачки направљеној ситуацији, држава доноси одлуку да Фонд ПИО приватизује или да га потпуно укине. Укидањем Фонда ПИО, држава прелази на систем социјалних пензија у којима сви пензионери, шта год да су радили и колико год да су радили, имају по рецимо 200 евра пензију. То се исплаћује из буџета и прича је завршена.

Комплетна имовина Фонда ПИО, неколико милијарди евра, бање Србије, рехабилитациони центри, болнице, грађени новцем запослених у Србији, прелази у руке државе.

И што је најгоре, то се примењује ретроактивно. На садашње пензионере, који су своје пензије зарадили под другачијим условима, али и на будуће пензионере, који уствари и неће бити пензионери, него – социјални случајеви, јер пензије неће бити пензије – него социјална помоћ.

Све се то дешава у потпуној медијској блокади, када пензионери не могу нигде да објасне шта у ствари Влада Србије ради са њима и са пензијама и шта спрема сада запосленима, тј. будућим пензионерима.

Колико год да су за пет година постојања урадила удружења пензионера (Удружење синдиката пензионера Србије – УСПС, Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије – УСПВЛС) и други за заштиту стечених и људских права, за права оних који су у пензији морају се борити сви у Србији, много шири фронт грађана, удружења и политичких партија и организација. Ово су изузетно озбиљна државна и друштвена питања.

Зато апелујем на све одговорне и савесне грађане и институције да учинимо сви заједно много више и извршимо најснажније притиске на власт како би заштитили своја права и обезбедили за себе оно што нам припада – док не буде касно.

Љубиша Бабић, 
Генерални секретар Удружења синдиката пензионера Србије

Први пут објављено на порталу Између сна и јаве
Карикатура: Предраг Кораксић – Цораx

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шид: Емигранти све преплавили, шокантна сведочења (видео)

4.8 (6) Редакција Србин инфо је обишла места Адашевце и Шид и камп у којем …

Вучић пресрећан због нових 1.000 мотача каблова

5 (3) У индустријској зони Губераш у Смедеревској Паланци положен је камен темељац за изградњу …

3 Коментара

 1. ПЕНЗИЈЕ, “ПОЈЕО ВУК(ИЋ) МАГАРЦА”!

  Дотични жвалави да ће пензије накнадно повећати до нивоа „но никада веће“ је његова измишљотина и нонсенс његове будалаштине. Осим имовини Србије ΛV је власник пензионера и њихових пензија, а да ли је власник и њихових живота, још се није изјаснио? Од толике помпе у вези повећања пензије оно Вучићево, “веће но икад” не оста ништа, остаде само лаж, лаж и лаж. Немилосрдно и злочиначко отимање пензије (мени 100 евра месечно) је укинуто и та пензија је већа у односу на октобар 2014. године за 7,33%, а толика би била и јануара ове године да није отиман њен део, што знаћи да пензија у 2018. години није порасла у опште, а министри и вођа јели су го*на целе године без престанка. Те ће пензије расти за 8,8 до 13,3%, па још вишекратно за по 5% и на крају ником ништа, само су пензионери опет покрадени, само је укинуто отимање и то је њихово повећање пензија, на правди божијој, а како власти успевају да задрже активну гласачку машину и поред тога што поделише пензионере на сиромашне и оне богате, по њиховом идиотском нахођењу. На крају, пензије до 34.000 дин су повећане за 5%, а остале, из њихове нужде, због усклађивања ранијих пензија, нису мењане. Не да је уништио ПИО Фонд, уништио је популацију пензионера и још много тога, народ ваљда види?

 2. НАСРТАВАК:

  Kaкo није срамота отимачу пензија ΛV да шаље писмо захвалности на стрпљењу што им је злочиначки отета пензија, без знања и сагласности. Предлажем да пензионери када добију то вођино писмо захвалности врате му, или се попишају.
  ♣ Није моје да причам о порасту пензија, а једва састављам крај с крајем.
  ♣ Граде нам аутопутева пуних кривина. Па како да не скренемо?
  ♣ Припремају се изненађујуће плате и пензије веће но икада. Историјске?
  ♣ Баснословни економски раст, није познат у историји, да води народа у беду, јади и глади.
  ♣ Ипак у бурној историји нашој највећи успех ће постићи историја, уколико и то не покваримо.
  ♣ Постигосмо максимално историјско задужење. То није наше, враћаће га наши пра…пра унуци, током историје.
  ♣ ΛV мисли да производимо “летеће аутомобиле”. Зашто да их не производимо? Небески народ ништа мање и не заслужује.

 3. Радни век завршим на крају 2003.ЗАШТО ЈЕ РЕШЕЊЕ ВИСИНЕ ПЕНЗИЈЕ ПРИВРЕМЕНО?ПИО ШАЛТЕР – Немаш податке о уплати за завршну годину а то фирме шаљу у марту и онда се изврши додатно рачунање и исплати ти се разлика.Фирма уплати али нема коначног решења?На пар исистирања добијем Коначно исто као ПРИВРЕМЕНО?Жалим се ПИО фонду А ШТА ЈЕ СА ЗАДЊОМ ГОДИНОМ и добијем негативан одговор иако сам сазнао да то повећање треба да буде 1855 динара?САВЕТ СТАРИХ ПЕНЗИОНЕРА – Не тужи јер ће ти ПИО фонд ПО КАЗНИ још додатно смањити пензију.ЈА ТУЖИМ и добијем по мене позитивну пресуду јер сам имао исправне папире.ПИО ФОНД НАРЕДИ СУДИЈИ ДА ПРОМЕНИ ОДЛУКУ И ЈА ПО КАЗНИ ДОБИЈЕМ 780 ДИНАРА УМАЊЕЊА ,,ЈЕР СУ ПОНОВО РАЧУНАЛИ ПА СУ СЕ ПРЕРАЧУНАЛИ,,!Пожалим се Врховном суду и добијем одговор ДА СА ТЕМ ОНИ НЕМАЈУ НИШТА! Одговорила ми је особа која на то нема права?То је ,,пресретач,, из ПИО фонда?И ШТА ЈЕ БИЛО ОВИХ ДАНА? Годинама примам пензију ,,Привремено решење,, а недавно сазнам да су ми једни по пресуди повећали новим рачунањем пензије а други су то сакрили.ПЕНЗИОНИ ЧЕК НАВОДИ ЈАСНО ВИСИНУ ПЕНЗИЈЕ КОЈУ ЈА НИСАМ НИКАДА ПРИМАО? … СРБИЈАНИТИЗАМ А ЛЕКА МУ НЕМА!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *