fbpx

Немачка очекује најгору рецесију у последњих 50 година

5
(4)

Немачка влада очекује најгору рецесију од почетка рачунања 1970. године због корона вируса, са падом БДП-а од 6,3 одсто ове године, рекао је министар економије Петер Алтмајер.

Та пројекција која се ослања на поступно и умерено укидање рестрикција уведених да би се ограничило ширење пандемије предвиђа опоравак 2021. године са привредним растом од 5,2 одсто. „Проживећемо најгору рецесију у историју Немачке републике.

После десет година раста, последице пандемије убациле су нашу привреду у рецесију и представљају велики економски и политички изазов“, рекао је Алтмајер.

Он је најавио да ће највећи пад привреде бити у другом тромесечју, пре него што, како се нада, буде дошло до поновног покретања привредне активности. У другом тромесечју очекује се пад БДП-а у Немачкој од 10 одсто што није виђено у новијој историји, показују заједничке пројекције водећих економских института објављене почетком априла.

Поред тога тржиште рада је под снажним притискомм, рекао је министар и додао да је најмање три милиона људи у марту и априлу било делимично незапослено.

Очекује се раст стопе незапослености од 5,8 одсто али, како је рекао министар, ограничено је знатно на делимичну незапосленост када немачка држава преузима две трећине запослених погођених послодаваца.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МАРИН ЛЕ ПЕН: Пандемија убрзава крах ЕУ

5 (2) Европска унија је вештачка конструкција чији су дани одбројени, оценила је француска политичарка …

Орбан одбио позив Европског парламента да учествује у расправи о ванредном стању у Мађарској

0 (0) Мађарски премијер Виктор Орбан одбио је данас позив председника Европског парламента да учествује …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *