fbpx

Немачка захтева да Србија потпише уговор са Косовом

0
(0)

Захтев да Србија потпише неку врсту споразума, уговора или меморандума са Косовом о нормализацији међусобних односа могао би да се нађе чак и у закључцима Европске комисије који ће бити објављени 10. октобра, сазнаје “Блиц” из дипломатских извора у Бриселу.

Како за “Блиц” кажу добро упућени извори блиски бриселској администрацији, немачки притисак да се у званични документ Европске комисије убаци нови услов за Србију везан за даљи напредак у европским интеграцијама веома је појачан у последње време. Закључци, односно препоруке Европске комисије који су саставни део годишњег извештаја о напретку Србије још нису добили дефинитиван облик, али извори “Блица” тврде да је у нацрт овог документа, на захтев Немачке, убачена обавеза Србије да се на нормализацију односа са Косовом обавеже у писменом облику.

У кабинету комесара за проширење Штефана Филеа нису ни потврдили, али ни демантовали убацивање новог услова за Србију.

– У току је финализација извештаја о напретку, а коначна верзија биће објављена након што је Европска комисија објави, у среду – рекао је за “Блиц” Петер Стано, саветник за медије комесара Филеа, одговарајући на питање да ли је тачно да ће нови услов о потписивању неке врсте споразума између Београда и Приштине бити унет у закључке.

Дипломатски извори “Блица” тврде да је притисак на Комисију појачан након Генералне скупштине Уједињених нација током које су се, на маргинама заседања, срели председник Србије Томислав Николић и Кетрин Ештон, шефица дипломатије ЕУ. Разлог је што током разговора о покретању будућег политичког дијалога, на врху, између Приштине и Београда није дошло до конкретног договора ко ће водити те преговоре и што се цела ствар разводњава.

– Власти у Београду сада, супротно очекивањима, оклевају да одреде преговарача. Утисак је да за сто не желе да седну ни премијер Ивица Дачић, ни председник Томислав Николић и да покушавају да све пребаце на више министара или на шефа који је задужен за техничке преговоре. Последње Николићеве изјаве о томе да се у ЕУ неће журити и да ће Србија поставити услове протумачене су као недостатак воље да се постигне договор о нормализацији односа. Зато је немачка страна појачала притисак да се већ сада у документ Европске комисије унесе захтев да Београд као услов за добијање датума о отпочињању преговора о придруживању потпише неку врсту споразума са Косовом. Нико не одређује да ли ће то бити споразум, договор, уговор или нека друга форма – каже извор “Блица” из Брисела.

Одлаже се препорука

 “Комисија ће сачинити извештај кад утврди да је Србија испунила неопходни степен сагласности са критеријумима које је Савет поставио 5. децембра 2011, а нарочито онима везаним за Косово”, наводи се у интерном документу Европске комисије који оцртава стратегију проширења за период 2012-2013, који ће бити представљен у среду, сазнаје Тањуг. 

Ово у пракси значи да је Комисија одложила препоруку да се Србији одреди датум преговора док не дође до “видљивог и одрживог побољшања у односу са Косовом који ће омогућити обома да напредују ка ЕУ, а избећи узајамну блокаду”, како стоји у документу.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Број умрлих у прва три месеца 2020. мањи за 5,0% него у истом периоду 2019.

5 (3) Број умрлих у Републици Србији у периоду јануар-март 2020. године износио је 26 …

Срђан Мркаја: Авет удбашког национализма и пустош коју је оставо иза себе

5 (4) Удбашки-национализам је монструозна креатура која је Србима била подметнута у вријеме када је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *