Насловна / Свет / Европа / Немачки медији: Односи ЕУ и САД су у руинама
Немачки медији: Односи ЕУ и САД су у руинама 1

Немачки медији: Односи ЕУ и САД су у руинама

„Америка је почела да се другачије понаша у светској политици, а државе чланице ЕУ изгубиле су све оријентире“, истиче Егер

Сједињене Државе, Русија и Кина међусобно конкуришу за утицај на формирање новог светског поретка, а Европска унија нема чиме да им парира – оценио је професор Келнског универзитета Томас Егер. У ауторском тексту написаном за Франкфуртер Алгемајне, Егер констатује да „трансатлантски односи леже у руинама“.

До тога је, по његовом мишљењу, довео развој унутарполитичке ситуације у САД и Европи, али је главни узрочник – разлом у досадашњем светском поретку. Егер указује: „Америка је почела да се другачије понаша у светској политици, а државе чланице ЕУ изгубиле су све оријентире и плутају од једне опасности до друге“. Немачки професор је убеђен да ЕУ мора себи – за почетак – признати како реално ствари стоје:

„На промене у светској политици не утиче само девиза `Америка пре свега`, него и девизе `Кина пре свега` и `Русија пре свега`. Европска унија нема томе шта да супротстави. Јака страна Кине је економска моћ. Јака страна Русије је војна моћ, а Америка обема прети и једним и дртугим. Европске земље нису у стању ни да своју територију штите сопственим снагама, поготово не да бране трговинске путеве и да на нуклеарном плану обуздавају могуће противнике“.

Егер позива лидере ЕУ да ојачају везе са САД и да формирају нове трансатлантске односе који ће бити конкурентни у борби за нови светски поредак. Он је уверен да ЕУ не може сачувати своју безбедност и благостање ако буде против Америке. Он Кину и Русију сматра „ауторитарним суперсилама“ и тврди да је све мање времена да им се засмета да формирају свој светски поредак.

Извор Факти, 25. март 2019.

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Пекинг: Ако САД желе ескалацију трговинског сукоба, даћемо одлучан одговор и борићемо се до краја 11

Пекинг: Ако САД желе ескалацију трговинског сукоба, даћемо одлучан одговор и борићемо се до краја

Кина не жели трговински рат, али га се не не боји, рекао је портпарол Министарства …

СРБИЈА НЕМА ИНТЕРЕС ДА УЂЕ У ЕУ! Марин Ле Пен се противи независном Kосову! 12

СРБИЈА НЕМА ИНТЕРЕС ДА УЂЕ У ЕУ! Марин Ле Пен се противи независном Kосову!

Председница странке Национално окупљање је на недавним изборима за Европски парламент освојила највише гласова у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *