Насловна / Свет / Европа / Немачки медији: Односи ЕУ и САД су у руинама

Немачки медији: Односи ЕУ и САД су у руинама

„Америка је почела да се другачије понаша у светској политици, а државе чланице ЕУ изгубиле су све оријентире“, истиче Егер

Сједињене Државе, Русија и Кина међусобно конкуришу за утицај на формирање новог светског поретка, а Европска унија нема чиме да им парира – оценио је професор Келнског универзитета Томас Егер. У ауторском тексту написаном за Франкфуртер Алгемајне, Егер констатује да „трансатлантски односи леже у руинама“.

До тога је, по његовом мишљењу, довео развој унутарполитичке ситуације у САД и Европи, али је главни узрочник – разлом у досадашњем светском поретку. Егер указује: „Америка је почела да се другачије понаша у светској политици, а државе чланице ЕУ изгубиле су све оријентире и плутају од једне опасности до друге“. Немачки професор је убеђен да ЕУ мора себи – за почетак – признати како реално ствари стоје:

„На промене у светској политици не утиче само девиза `Америка пре свега`, него и девизе `Кина пре свега` и `Русија пре свега`. Европска унија нема томе шта да супротстави. Јака страна Кине је економска моћ. Јака страна Русије је војна моћ, а Америка обема прети и једним и дртугим. Европске земље нису у стању ни да своју територију штите сопственим снагама, поготово не да бране трговинске путеве и да на нуклеарном плану обуздавају могуће противнике“.

Егер позива лидере ЕУ да ојачају везе са САД и да формирају нове трансатлантске односе који ће бити конкурентни у борби за нови светски поредак. Он је уверен да ЕУ не може сачувати своју безбедност и благостање ако буде против Америке. Он Кину и Русију сматра „ауторитарним суперсилама“ и тврди да је све мање времена да им се засмета да формирају свој светски поредак.

Извор Факти, 25. март 2019.

Актуелно

Олигархија ће преко Бајдена покушати да спречи Трампа да остане у Белој кући после 2020.

 АМЕРИЧКА `дубока држава` се одлучила кога ће да на председничким изборима 2020-те супротставити Доналду Трампу. …

Америка је ушла у постхришћанску еру

Постхришћанска Америка на много начина почиње да личи на развратно и декадентно предхришћанско Римско царство …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *