НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Пинк, Информер и Српски телеграф шире лажне вести како би ојачале режим и уништиле његове непријатеље!

Србија се по питању медијских слобода налази на 66. месту што је пад за 7 позиција у односу на претходну годину, стоји у последњем извештају Репортера без граница преноси Дојче веле писање немачког листа Тагесцајтунг.

Осврнувши се и на то немачка штампа пише о лошој ситуацији „глајхшалтованих“ медија у Србији на примеру последњих убистава испред центара за социјални рад у Београду.

Лист Тагесцајтунг објавио је текст Андреја Ивањија под насловом „Лажне вести као политичко оружје“ – У поднаслову пише да је „насиље над женама и децом велики проблем у Србији. А медијско извештавање о томе је често тенденциозно и делом чак и погрешно.“

У чланку се износе приче из Београда о убиству једне жене и детета као и рањавања троје социјалних радника које је починио супруг убијене те о случају у којем је испред Центра за социјални рад један мушкарац убио своју супругу каменом.

„Оно мало критичких медија у Србији објавило је извештаје о томе како је држава заказала, а наслов у часопису Време је гласио: Крв на рукама система – у којем пише да је пропусте који су направљени у овим случајевима није могуће ни пребројати.“

„Но, као и увек када се режим нађе на удару критике, било да се ради о непрозирним приватизацијама, радничким штрајковима, правосуђу које контролише политика, слободи медија или, као сада, пропустима центара за социјални рад, и овај пут су се српски – у највећој мери глајхшалтовани – медији побринули за то да се пажња јавности са правих проблема и људи који су одговорни за овакве појаве скрене на нешто друго. Уместо да се извештава о очигледном заказивању система, акценат је стављен на приватне трагедије, а проблем насиља над женама, који је у српском друштву широко распрострањен, релативизује се. Тако је стално могло да се чује да су две убијене жене ипак саме изабрале своје партнере.“

Лист Политика је објавио чак анализу у којој је тобожњи форензички психијатар и судски експерт из Монтреала релативизовао проблем насиља над женама, пишући како ће поменута убиства у своје сврхе да злоупотребе агресивне феминисткиње, и да су већину убијене деце која су била жртве насиља у породици убиле њихове мајке. После тога се испоставило да је приложена фотографија тог „стручњака“ лажна и да је на њој заправо један немачки глумац. После тога је уредништво листа тврдило да је преварено и да је било на мети хакерског напада…

„Заменицу главног уредника Времена Јовану Глигоријевић не чуди то што се тако нешто десило. У Србији се лажне вести користе двојако: да би се наружили критичари режима и да би се шириле етички упитне идеологије, објашњава Глигоријевићева. Глајхшалтовани српски медији систематски шире лажне вести у интересу Српске напредне странке и председника Александра Вучића. Тако је у новембру 2015. на ТВ Пинк читав дан преношен потпуно измишљен држави удар: Можете ли то да замислите? – пита Глигоријевићева“.

„Тв станице попут Пинка или Студија Б, и дневних новина Информер и Српски Телеграф шире лажне вести како би ојачале режим и уништиле његове „непријатеље“. Медији који играју како режим свира награђени су реклама, државним субвенцијама, док су критички медији економски „задављени““, истиче Ивањи у ауторском тексту за немачки лист.

„У мору лажних вести, у Србији више не могу ни да се препознају праве вести […] Колико год то бизарно звучало: и најлуђе лажне вести успевају да продру – када се довољно често понављају“, закључио је Андреј Ивањи за Тагесцајтунг.

Курир.рс/Дојче веле/Таз.де

Аутор: Фото: Стефан Јокић

Актуелно

Влада на конкурсу за медије дала 5 МИЛИОНА фирми која нема НИЈЕДНОГ ЗАПОСЛЕНОГ?!

Министарство културе и информисања је у првој половини ове године определило око 10 милиона евра …

Цела Лозница у паници због миграната: Зашто медији ћуте шта се тамо дешава?

Како се наводе грађани овог места, паркови, аутобуске станице, простори поред продавница, хаустори и улази …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons