fbpx

НЕМАР: Улагања су могла да спрече да пола Србије буде под водом

0
(0)

Скоро годину дана након великих поплава које су задесиле Србију чак на 97 локација се и даље спроводе мере санације водних објеката, тврди министарка Снежана Богосављевић-Бошковић.

Према њеним речима, одмах након повлачења поплавног таласа, у јуну 2014. године сачињен је Програм обнове оштећених водних објеката, утврдјен Уредбом владе, чија је вредност 1,687 милијарди динара.
„Поплаве су имале карактер елементарне непогоде и биле су најгоре забележене у последњих 100 година на нашим просторима. Нанета су велика оштећења, па поменути програм обухвата хитне интервенције, санацију водних објеката, као и истражне и студијске радове“, рекла је минситарка Тањугу.

Хитне интервенције спроведене су током одбране од поплава затварањем пробоја на насипима и обалоутврдама на 55 најугроженијих локалитета, а ванредна одбрана на 1120 километара објеката за заштиту од спољних вода и на 1.070 километара на подручјима која се бране од унутрашњих, подсетила Богосављевић Бошковић.
„Влада је у септембру усвојила закључак о програму обнове оштећених водних објеката, а укупна вредност радова је 1,411 милијарди динара. Они су у току и требало би да буду завршени до краја маја“, додала је.

Богосављевић-Бошковић је подвукла да су истражне и студијске активности посебно важне, па је тако у 2014. години Институт „Јарослав Черни“ извршио експертизу о стању система одбране од поплава и санацији оштећења.

Упркос уклањању оштећења потребно је радити на унапредјењу мера заштите од поплава, напомиње министарка, нарочито због тога што су годинама улагања у одржавање постојећих и подизање нових насипа била знатно мања од потребних.
„На пример, само за одржавање 2.000 километара насипа и мрежа канала за одводњавање у централној Србији годишње је потребно око 2,5 милијарди динара. Од 2008. године улагано је тек трећина неопходних средстава и нема сумње да је ово основни разлог због чега је дошло до поплава и шстета, па је рачун због тог немара и недомаћинског понашања стигао на наплату“, казала је она.

Министарка поручује да су потребна знатна средства за припрему техничке документације и обављање радова на приоритетним локацијама.

Како каже, спремни су пројекти унапредјења заштите од поплава за најугроженија подручја, попут изградње и обнове насипа и регулисаних корита на Сави у Мачви, Црници у Параћину и Ресави у Свилајнцу.

„Ови пројекти вредни 15,7 милиона евра пријављени су за финансирање из предприступних фондова ЕУ, а радови би требало да почну овог пролећа. За ову годину је планирана и реконструкција заштитних објеката на реци Рашкој у Новом Пазару, Јасеници у Смедеревској Паланци, Моравици и Јужној Морави у Алексинцу и у месту Радујевац на Дунаву код Неготина, а вредност радова је 8,35 милиона евра”, закључила је Богосављевић Бошковић.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија без новог поглавља у приступним преговорима са ЕУ

5 (8) Иако је било очекивано да Србија пре летње паузе отвори преговарачко поглавље 2 …

Народ да се уразуми?! А како би било да се ти олошу са све кризним штабом носиш у три лепе ПМ!

4.7 (13) Председник Србије Александар Вучић поручио је данас из Брисела да грађани Србије морају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *