fbpx

Немци престали да воле евро?

0
(0)

Према анкети коју је спровела Банка Шкотске, више од половине становника Немачке у преласку на евро види више мана него предности. Приближно 20 одсто Немаца уопште није уверено у јединствену европску валуту, показује истраживање.
Немачки лист „Дојче виртшафтс нахрихтен“ пише да поједини грађани економски најјаче земље Европске уније осећају носталгију према немачким маркама. Немци још увек код куће чувају 13 милијарди немачких марака, док сваки десети грађанин не верује банкама.

Руководилац Центра за немачка истраживања Европског института РАН Владислав Белов у интервјуу за Спутњик истиче да је евро неколико пута „зачудио“ становнике Немачке.

„На пример, сам прелазак на јединствену европску валуту био је везан за одређен инфлаторни скок. Такође, потрошачи не могу да буду задовољни тиме што је од 1999. до 2014. године евро битно девалвирао“, каже Белов.

Према његовим речима, Немци осећају носталгију према маркама и због трошкова које имају у иностранству.

„На пример, до јануара ове године за један евро давали су један швајцарски франак и 20 центима. Сада су један евро и један франак скоро једнаки, што значи да је швајцарска роба знатно поскупела“, истиче он.

Белов подсећа да странка Алтернатива за Немачку, која је формирана пре две године, рачуна управо на та евроскептична расположења.

Странка је, како каже, ушла у три источнонемачка парламента, а ако сада уђе у парламент града Бремена, то ће значити да има шансу да се на јесен 2017. године нађе у савезном парламенту.

Белов је рекао да ће до октобра месеца немачка канцеларка Ангела Меркел и њен заменик, министар економије и енергетике Зигман Габријел, одржати неколико састанака на којима ће учествовати стручна лица, како би руководиоци схватили како живе обични Немци.

„За Немце је стабилност валуте светиња“, закључује Белов.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачка: Први резултати експеримента у Хајнсбергу: Веома је мала шанса да се вирус пренесе путем заражене површине

5 (6) Више студија упозорило нас је да је вирус корона изузетно заразан, да најдуже …

Немачка тражи да се испита могуће лабораторијско порекло корона вируса

5 (3) НЕМАЧКА се придружила земљама које захтевају да кинеско руководство разјасни појаву корона вируса. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *