Насловна / Свет / Европа / Немци у Аустрији шпијунирали преко 2.000 „објеката”, укључујући и владу у Бечу

Немци у Аустрији шпијунирали преко 2.000 „објеката”, укључујући и владу у Бечу

МЕЂУ пријатељским и савезничким земљама нема међусобног шпијунирања. Тако би требалои да буде, али није тако. Поготово унутар западне „породице цивилизованих народа”.

Сећате ли се како је Едвард Сноуден открио да су Сједињене Државе шпијунирале и све своеј савезнике, укључујући и Ангелу Меркел?

Е, сада се открило и да је Немачка шпијунирала не само туђе амбасаде и и међународне организације у Бечу, него и аустријску владу и државне институције.

Зато је аустријски председник Александер Ван дер Белен већ јавно рекао: „Шпијунирање међу пријатељским земљама није само неуобичајено и непожељно. Оно је и неприхватљиво”.

Немачки BND је од 1999-те држао под контролом факс-прикључке, телефоне и најважније мејл-адресе.

Огласио се и канцелар Себастијан Курц који је открио да је Аустрија контактирала немачке власти:

„Ставили смо до знања да желимо да будемо сигурни да је шпијунирање окончано и да ће сви прикупљени подаци на нашој територији, који су сачувани, бути обрисани”.

Навео је да су се прва подозрења да немачка шпијунажа хара у Аустрији појавила у 2014-ој и да се тада сматрало да је шпијунирање трајало од 1999-те до 2006-те.

Курц је додатно нагласио: „Тада је тим поводом било активирано деловање нашег државног тужиоца. Уследиле су нове законске норме у Немачкој у 2016-ој па смо рачунали да да је шпијунирање престало. Нови подаци и сазнања показују да су размере шпијунирања биле огромне, да је више од 2.000 објеката на нашој територији било под контролом”.

У наставку је био категоричан: „Успоставили смо контакт са властима Немачке и желимо да знамо ко је све био шпијуниран и када је то престало. Нарочито: желимо да будемо сигурно да је то заиста престало!”

Шеф одбора за обавештајне службе немачког парламента Армин Шустер рекао је за медијску групу Функе да то тело већ проверава да ли је реч о новим наводима или се они односе на оно што је већ било познато 2015. када се BND суочила са оптужбама да помагала Сједињеним Државама да шпијунирају Европљане.

Аустријски магазин Profil објавио је да је BND имала под контролом комуникације владе Аустрије, међународне организације са седиштима у Бечу, амбасаде страних земаља. Укупно: „око 2.000 објеката”.

Шустер је обећао да ће „прелиминарни закључци” бити објављени крајем наредне недеље.

Унапред је признао да су дејства BND према европским државама била „непропорционална” и да „нису суштински ни разјашњена све до данас”.

Факти

Актуелно

Немачка прво да нам исплати ратну одштету за I и II Светски рат па нека онда дође да нам сере где ће да нам буду границе!

Беч – Циљ предстојеће регионалне конференције у Берлину о Западном Балкану је да се „сахрани” план …

Пољска тражи од Немачке 900 милијарди долара ратне одшете

Пољска има намеру да затражи од Немачке најмање 900 милијарди долара као репарацију за штету …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons