Насловна / Свет / Европа / Немци у Аустрији шпијунирали преко 2.000 „објеката”, укључујући и владу у Бечу
Немци у Аустрији шпијунирали преко 2.000 „објеката”, укључујући и владу у Бечу 1

Немци у Аустрији шпијунирали преко 2.000 „објеката”, укључујући и владу у Бечу

МЕЂУ пријатељским и савезничким земљама нема међусобног шпијунирања. Тако би требалои да буде, али није тако. Поготово унутар западне „породице цивилизованих народа”.

Сећате ли се како је Едвард Сноуден открио да су Сједињене Државе шпијунирале и све своеј савезнике, укључујући и Ангелу Меркел?

Е, сада се открило и да је Немачка шпијунирала не само туђе амбасаде и и међународне организације у Бечу, него и аустријску владу и државне институције.

Зато је аустријски председник Александер Ван дер Белен већ јавно рекао: „Шпијунирање међу пријатељским земљама није само неуобичајено и непожељно. Оно је и неприхватљиво”.

Немачки BND је од 1999-те држао под контролом факс-прикључке, телефоне и најважније мејл-адресе.

Огласио се и канцелар Себастијан Курц који је открио да је Аустрија контактирала немачке власти:

„Ставили смо до знања да желимо да будемо сигурни да је шпијунирање окончано и да ће сви прикупљени подаци на нашој територији, који су сачувани, бути обрисани”.

Навео је да су се прва подозрења да немачка шпијунажа хара у Аустрији појавила у 2014-ој и да се тада сматрало да је шпијунирање трајало од 1999-те до 2006-те.

Курц је додатно нагласио: „Тада је тим поводом било активирано деловање нашег државног тужиоца. Уследиле су нове законске норме у Немачкој у 2016-ој па смо рачунали да да је шпијунирање престало. Нови подаци и сазнања показују да су размере шпијунирања биле огромне, да је више од 2.000 објеката на нашој територији било под контролом”.

У наставку је био категоричан: „Успоставили смо контакт са властима Немачке и желимо да знамо ко је све био шпијуниран и када је то престало. Нарочито: желимо да будемо сигурно да је то заиста престало!”

Шеф одбора за обавештајне службе немачког парламента Армин Шустер рекао је за медијску групу Функе да то тело већ проверава да ли је реч о новим наводима или се они односе на оно што је већ било познато 2015. када се BND суочила са оптужбама да помагала Сједињеним Државама да шпијунирају Европљане.

Аустријски магазин Profil објавио је да је BND имала под контролом комуникације владе Аустрије, међународне организације са седиштима у Бечу, амбасаде страних земаља. Укупно: „око 2.000 објеката”.

Шустер је обећао да ће „прелиминарни закључци” бити објављени крајем наредне недеље.

Унапред је признао да су дејства BND према европским државама била „непропорционална” и да „нису суштински ни разјашњена све до данас”.

Факти

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Пљуште откази широм света: Почео слом једног од симбола немачке економске моћи 11

Пљуште откази широм света: Почео слом једног од симбола немачке економске моћи

Хиљаде радника „Дојче банке“ широм света — данас је добило отказ. Ово је до сада …

Немци отворили факултет за шпијуне док Срби на челу службе имају керамичара курсисту! 12

Немци отворили факултет за шпијуне док Срби на челу службе имају керамичара курсисту!

БОН – Агенти немачких тајних служби ће се од ове године образовати на факултетима са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *