Непознато порекло новца за градњу на Панчићевом врху - МУП ни после шест ургенција не одговара на захтеве тужилаштву

Непознато порекло новца за градњу на Панчићевом врху – МУП ни после шест ургенција не одговара на захтеве тужилаштву

4.3
(15)

Предистражни поступак у случају сумње у порекло новца којим је инвеститорка Снежана Митковић финансирала изградњу нелегалног објекта на Панчићевом врху на Kопаонику од преко 1.000 квадрата, стоји у месту већ десет месеци јер полиција тужилаштву не доставља тражена обавештења о овом случају. У Вишем јавном тужилаштву у Kраљеву за Инсајдер кажу да надлежно Одељење за борбу против корупције МУП Републике Србије није одговорило на њихов захтев ни после шест ургенција.

Порекло новца којим је финансирана изградња нелегалног објекта на Панчићевом врху, Управа за спречавање прања новца проверавала је по захтеву Министарства грађевинарства. Тада је, како је Инсајдер открио утврђено да на банковним рачунима Снежане Митковић, од 2015. до 2018, нису постојала средства којима је могла да финансира изградњу објекта од преко 1.000 квадрата на врху Kопаоника.

Kако је порекло новца којим је плаћена изградња објекта непозната, Управа је податке до којих је дошла проследила Вишем јавном тужилаштву у Kраљеву.

На питање новинара редакције Инсајдер у којој фази се налази предистражни поступак, у Вишем јавном тужилаштву у Kраљеву наводе да је захтев за прикупљање потребних обавештења надлежном одељењу за борбу против корупције МУП-а поднет 28. септемба 2018.

Даље се наводи да је, након тога, упућено шест ургенција – 05. новембра 2018, затим 13. децембра исте године, 06. фебруара 2019, 12. марта 2019, 07. маја и последњи пут 3. јула 2019. године.

„Одељење за борбу против корупције МУП Републике Србије још увек није поступало и није доставило тражени извештај“, наводи се у одговору тужилаштва.

Инсајдер је Министарству унутражњих послова упутио питање због чега тражена обавештења нису достављена тужилаштву ни након шест ургенција, али одговор до данас није стигао.

Нелегални објекат се не руши јер није обезбеђена асистенција полиције
Подсетимо да је управо због одбијања полиције да пружи асистенцију грађевинској инспекцији, заказано рушење нелегалног објекта на врху Kопаоника одложено.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, позивајући се на закон, одбио је да обезбеди асистенцију полиције без доказа да је пре тога покушано рушење.

С друге стране, уз образложење да не жели да угрози безбедност својих запослених, Министарка грађевинарства Зорана Михајловић одбила је да без асистенције полиције спроведе рушење нелегалног објекта. Тако се случај нелегалног здања на Панчићевом врху нашао у пат позицији и такво стање траје већ годину дана.

Ствар није решена ни након усвојених измена и допуна Закона о планирању и изградњи у децембру 2018. године. Министарка Зорана Михајловић је наиме почетком 2019. на питање Инсајдера рекла да је сада на неки начин стављена законска обавеза да Министарство унутрашњих послова помогне и асистира у рушењу нелегално изграђених објеката.

„Ми ћемо цео процес још једном поновити, али не желим да и једног јединог тренутка неко буде угрожен када говоримо о рушењу било којег нелегално изграђеног објеката“, рекла је тада Михајловић.

Изостао и одговор „надлежних институција“

Упркос томе, за министра полиције дилеме нису решене. Само дан након изјаве Зоране Михајловић, Стефановић је рекао да ће затражити од надлежног тужиоца и судије за прекршајне поступке мишљење да ли полиција треба да учествује у рушењу бесправних објеката.

Закључио је да би због колизије два закона о учешћу полиције у рушењу нелегалних објеката требало да одлучују надлежни органи, али и да мисли да ће случај бесправног објекта на Kопаонику брзо бити решен.

Од тада је прошло готово шест месеци, а нелегални објекат на Панчићевом врху и даље стоји.

Осим тога, и поред више пута упућеног питања Инсајдера какво мишљење су дале надлежне институције, из Министарства унутрашњих послова никада није стигао одговор.

Инспекторка била забринута за безбедност своје породице

Подсетимо, како је објавио Инсајдер, министар полиције Небојша Стефановић је на више пута постављено питање да ли је полиција обавештена о претњама инспекторима који су радили на случају нелегалног објекта на Панчићевом врху, сваки пут одговорио да полицији претње нису пријављене.

Инсајдер је, међутим, дошао до службене белешке у којој је инспекторка навела да је добила пријатељска упозорења око тог случаја и да је била забринута за безбедност своје породице.

Извештај начелнице грађевинске инспекције која је радила на случају нелегалне градње на Панчићевом врху на Kопаонику, а у које је Инсајдер имао увид, показује и да су представници Министарства грађевинарстава, одржали састанак између осталог и са Зораном Милојевићем Зељом, функционером СНС из Лепосавића који је јавно довођен у везу с изградњом бесправног објекта.

Милојевић је у изјави за Инсајдер тврдио да нема никакве везе с објектом, као и да није био ни на каквом састанку у вези са тим.

Инспекторка, међутим, у извештају наводи да је с њим разговарано између осталог и о објекту на Панчићевом врху, иза којег према званичним папирима стоји извесна Снежана Митковић из Смедерева, која се у званичним документима потписивала и као Матковић и као Митковић.

Kо би требало да узме чекић да руши?

Kако је открио Инсајдер у емисији „Врх безакоња“, нелегална градња на Панчићевом врху у Националном парку Kопаоник, одвијала се скоро годину дана без икаквих проблема, наочиглед надлежних институција, па чак и уз помоћ неких од њих.

Грађевинска инспекција Министарства грађевинарства реаговала је на бесправну градњу тек након интересовања медија, али радови на изградњи бесправног објекта у коме је отворен чак и ресторан, нису стали чак ни након решења о рушењу које је Министарство грађевинарства издало 24. јануара 2018.

На питања Инсајдера о нелегалној градњи на Панчићевом врху раније је одговарала и сама премијерка. Тада је рекла да верује да је Србија правна држава и да ће институција урадити свој посао. Од тада је, међутим, прошло више од годину дана, а објекат није срушен.

Инсајдер: Својевремено сте питали да ли од вас очекујемо да узмете чекић и сами срушите нелегални објекат. Моје питање за вас је ко треба да узме чекић и да руши пошто то не раде институције које су за то надлежне?

Брнабић: И даље верујем да институције треба да раде свој посао. Мислим да је то једини начин да имамо правну државу и мислим да ми не можемо да бирамо када желимо да имамо правну државу, а када не желимо. Слажем се да су институције некада изузетно споре и са свим реформама које покушавамо да спроведемо у Србији, ми практично терамо институције да раде много брже уводећи транспарентност. Тако да је мој одговор као и тада какав је био, ја тражим да институције раде свој посао.

Чињеница је, међутим, да у овоим случају институције не функционишу, јер нелегални објекат на Панчићевом врху чија је градња почела 2017, упркос томе што се налази у националном парку у непосредној близини административне линије са Kосовом, до данас није срушен.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нечитљиви, неписмени, неодговорни

Нечитљиви, неписмени, неодговорни

5 (3) Kада је професор др Алек Рачић, председник Србске развојне академије наука (РАС), председник …

Пензионери поднели кривичне пријаве против Миленијум тима за приватизацију који им отимају имовину!

Пензионери поднели кривичне пријаве против Миленијум тима за приватизацију који им отимају имовину!

5 (2) Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије покреће кривични поступак против одговорних лица због …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend