fbpx

Нешо сине, покажи индекс са факултета!

5
(3)

Фирма Мегатренд интернатионал еxперт цонсортиум лимитед, регистрована у Великој Британији, од оснивања 1990. до 2018. осим 1994. на рачуну није имала приходе.

Зато се постављају питања како је запошљавала професоре, како их је плаћала, како је платила Сава центар, на који рачун су студенти уплаћивали школарину, навео је председавајући Савеза за Србију Драган Ђилас на јучерашњој конференцији за новинаре, представлајући нове доказе у афери коју је покренуо овај савез, у којој се, према тврдњама из Савеза, открива да министар унутрашњих послова Небојша Стефановић није стекао факултетску диплому.

Он је додао и питање по ком образовном програму и од које државе је Стефановић и још 1.054 особе похађало било какву наставу и на ком језику.

– Ако на српском зашто ниси уписао Мегатренд у Београду него фантомску школу? На који начин си платио школарину и на који рачун? Kако су твоји професори који су држали наводна предавања у Саве центру плаћени за то, како сте платили Сава центар и све остале трошкове. То су врло једноставна питања за неког ко је завршио факултет – навео је Ђилас.

Према његовим речима, у извештајима за сваку годину из британског регистра компанија, фирма Мегатренд интернатионал еxперт цонсортиум лимитед, имала је приход само 1994. је ова компанија имала приход од 412 фунти.

– Свих осталих година је приход раван нули. За двадесет и нешто година наводног постојања фирме наводно регистроване на ПИО БОX без праве адресе укупан приход је био око 500 евра. Ова компанија је основала и представништво у Србији 1991. Они нису порески обвезник Србије и самим тим нема промета преко њиховог евентуално нерезидентног рачуна. Ако су то радили преко таквог рачуна, били су дужни да то пријаве британским властима. Ми ћемо поднети пријаву британским властима да се провери да ли је фирма приходовала јер је морала да плати порез у Британији где је регистрована. Њихови органи су озбиљнији од наших тако да ће то бити занимљива ствар – најавио је Ђилас.

Лидер Двери Бошко Обрадовић поновио је суштину афере рекавши да је Мегатренд формирао фантомско привредно друштво у Лондону које је прогласило својим интернационалним факултетом.

– И онда је 1.054 људи, према информацијама са Мегатренда, завршило тај фантомски непостојећи интернационални Мегатренд факултет. Онда је Мегатренд, што је посебан парадокс, нострификовао своју диплому са лажног и непостојећег Мегатренда интернатионал факултета, у диплому, у случају Небојше Стефановића, свог другог факултета за пословне студије. Дакле, претворио је непостојећи факултет и непостојећу диплому у постојећи факултет и постојећу диплому. На основу тог новог факултета, који заправо никад није похађао ни завршио, Небојша Стефановић је почео своју даљу академску каријеру и уписао постдипломске студије и постао доктор наука – објаснио је Обрадовић.

Према његовим речима, ова афера је срце коруптивног система и слика и прилика корупције и последњих 30 година.

Он је рекао да се од Мегатренда тражи да објави списак свих који су завршили Мегатренд интернатионал од 1990. до 2004. јер постоји сумња да се велики број тих људи с дипломама лажног факултета налази у државном апарату.

Према Обрадовићевим речима, ако је други човек државе у оваквом криминалу и корупцији и ако већ више од 15 дана не сме да покаже свој индекс, не сме да наведе ниједног професора који му је предавао у Сава центру, не сме да наведе ниједан испит који положио, онда то говори да је ово што је речено истина и да неко покушава да сакрије ову аферу измишљањем других лажних афера.

Kонференција Савеза је одржана испред зграде РТС јер јавни сервис од понедељка није пренео ниједну информацију о овом случају. Документација о лажној факултетској дипломи предата је на писарницу јавног сервиса.

Ђилас: Не презиремо никога

Драган Ђилас, лидер Странске слободе и правде, реаговао је на јучерашњи ауторски текст председника СНС у Политици.

„Председник СНС каже да ми који сада стојимо испред вас презиремо свој народ. Александре Вучићу, никога ми не презиремо, чак ни тебе. Не тврдимо ми да је срамота немати факултетску диплому, како си написао, и не делимои људе по томе колико су могли да се образују или нису. Ми не говоримо о томе да ли неко има диплому или не. Него ко лаже, краде, вара, фалсификује и на тај начин се односи према грађанима Србије. Ми говоримо о томе да је један човек на високој државној функцији, према ономе што ми знамо и што смо показали, фалсификовао своју факултетску диплому а самим тим и све остало и на основу тога дошао на ту позицију. О његовој академској честитости и кривичној одговорности говориће академска заједница и суд. Ми говорио о политичкој одговорности“, рекао је Ђилас. Kако је додао, човек који је у овако нешто умешан не може да остане на месту потпредседника владе и министар унутрашњих послова. „Његова дужност је да поднесе оставку, а ако он то неће да уради, то мора да уради премијерка и Александар Вучић који га је поставио. Ако то не ураде они су саучесници у свему томе. Не презирем никога. Чак ни Стефановића и тужан сам што је такав човек на функцији у држави у којој живимо. Док се то не промени нема напред“, закључио је Ђилас.

Лидија Валтнер, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сарадња Kрушика и ГИМ-а и даље траје

5 (1) Последњи уговор Kрушика и фирме ГИМ, коју у преговорима са домаћим војним фабрикама, …

ВУЧИЋИ ПРОТИВ СТЕФАНОВИЋА (I део) „НЕ“ Андреју и улога Хркаловићке

4.8 (30) Сукоб Александра Вучића и Небојше Стефановића почео је од битке за градски одбор …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *