Неуспели атентат на Мадура изведен са два дрона који су носили по килограм експлозива С4

РЕДСЕДНИК Венецуеле Николас Мадуро оптужио је два опозициона посланика да су имали улогу у нападу дроном на давни врх у Каракасу у време војне параде.

Председавајући Уставотворне скупштине Диосдадо Кавељо потом је прецизирао да ће предложити да се обојица лише имунитета ради судског гоњења.

Током синоћњег обраћања, Мадуро је рекао да изјаве неких од шесторице ухапшених за напад указују на кључне финансијере и подстрекаче, међу којима је и Хулио Борхес, једног од главних опозиционих лидера који је посланик али живи у Колумбији, у егзилу.

Борхес није давао изјаве поводом оптужби.

Мадуро је указао и на опозиционог посланика Хуана Рекесенса, ког су, судећи према снимцима на друштвеним мрежама, ухапсили припадници полиције.

Критичари Мадурове владе су одмах после напада навели да се плаше да ће председник искористити инцидент као изговор да хапси опозиционе политичаре да би ублажио незадовољство због лоше економске ситуације.

Док је Мадуро говорио на прослави 81. годишњице Боливарске националне гарде у Каракасу зачуле су се две снажне детонације у близини председничке бине.

Истрага је утврдила да су детонације изазвале експлозивне направе постављене на два дрона усмерена према шефу државе и групи високих функционера који су се налазили на бини.

Свака летелица је носила по килограм експлозива типа Це четири (C4) који убија у радијусу од 50 метара.

Дронови су били модела DJI-M600 намењеног за индустријску и аудио-визуелну употребу.

Истрага на лицу места и сведочења шест особа, приведених под сумњом да су учествовале у нападу, открили су план према којем је требало да један дрон експлодира изнад председничке бине а други да удари директно у њу.

Снаге безбедности успеле су да скрену једну летелицу тако што су блокирале њен сигнал, због чега она експлодирала далеко од планиране мете, док су другу преусмериле и она је експлодирала при удару у зграду у близини места одржавања прославе.

Повређено је седморо припадника војске, од којих се тројица налазе у тешком стању.

Факти

Актуелно

Представници Србије навели да не познају Радоичића и да је држављанин Kосова?!

Државно тужилаштво Kосова је саопштило да Србија није остварила међународну сарадњу у истрази убиства лидера …

Обрачуни и ликвидације криминалних кланова се настављају, полиција се чешља

На Звездари, у улици Војводе Шупљикца и преко пута кафића „Сквер“ убијен је ВладимирПоповић (1975), …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons