Најмање шест особа, међу којима двоје деце, је погинуло а више од 100 повређено у снажном невремену које је погодило грчко полуострво Халкидики, популарном међу туристима.

Конзулат Србије у Солуну обавештен је да је једна српска држављанка повређена у невремену које је погодило грчко полуострво Халкидики, а за сада нема података да ли има жртава међу српским туристима.

Конзул Србије у Солуну Драгана Глишић изјавила је за Танјуг да је конзулат информацију о повређеној српској држављанки добио из болнице у Солуну.

Грчки медији наводе да је повређена 13-годишња девојчица из Србије. У солунску болницу „Гениматас“ примљено је петоро деце повређене у невремену, међу којима је и девојчица из Србије, а медији наводе да нико није у животној опасности.

Наводи се да су деца, узраста од 3,5 до 13 година, пребачена у болницу током ноћи из места Флогита и Неа Плаја, преноси „thestival.gr“.

„Ту су четири девојчице и један дечак који су повређени, али нису у опасности. Једно дете имало је повреде главе због којих је била неопходна операција, хоспитализовано је и није у опасности. Ради се о деци чије су породице из Грчке и из иностранства, а боравили су ту као туристи. Једна од девојчица, која има 13 година, српска је држављанка, а остала деца су Грци“, речено је у тој болници.

Она је рекла да конзулат нема информација о шесторо лакше повређених српских турсита који су према тврдњи медија смештени у болници у Неа Мудањи.

Како преноси ТВ Прва, шест туриста из Србије лакше је повређене током невремена. Према наводима те телевизије, они су примљени у тој установи.

Према првим информацијама полиције, погинуло је двоје старијих туриста из Чешке, жена и осмогодишњи дечак из Румуније, мушкарац и дечак из Русије.

Чешки пар је настрадао када су јак ветар и киша преврнули њихову приколицу. Двоје румунских држављана је погинуло када се срушио кров ресторана у Неа Плаји.

Настрадала су и двојица Руса, мушкарац и дечак када је дрво пало недалеко од њиховог хотела у Потидеи, навеле су грчке власти.

НАЈГОРЕ ЈЕ БИЛО У ПОРТО КАРАСУ 

Председник Јуте Александар Сеничић изјавио је данас да у местима на грчком полуострву Халкидики које је ноћас погодило снажно невреме нема воде и струје, изјавио је данас .

Он је за Танјуг рекао да се до краја дана очекује нормализација ситуације.

„Најгоре је било у Порто Карасу, где су хотели, и у два околна села“, нагласио је Сеничић и додао да је у сталном контакту са туристичким агенцијама преко којих летује највећи број српских туриста на Халкидикију.

Телефонске и интернет везе су у прекиду на том полуострву, популарном међу туристима из Србије.

Невреме мањих размера погодило је и Солун, где су у прекиду интернет везе.

Власти су прогласиле ванредну ситуацију на Халкидикију, а новоименовани министар за цивилну заштиту требало би у току дана да посети ово полуострво.

Јак ветар чупао је дрвеће, носио кровове, преноси Ројтерс.

„Ово је први пут у мојој 25-годишњој каријери да сам доживео тако нешто“, рекао је за грчку телевизију Атансиос Калцас, директор здрвственог центра Неа Мудања где су смештени многи повређени.

Збринути пацијенти имају између осам месеци до 70 година. Неки су задобили повреду главе од пада дрвећа или других предмета.

Овакво невреме није уобичајено у Грчкој где су лета типицно топла и сува. Метеоролог Клеахос Марусакис рекао је да су услови „екстремно необични за ово доба година.