fbpx

Ни заборава ни опроштаја

0
(0)

Аутор: Слађана Гајић 

[youtube id=“1FrgAbwxFgk“ width=“600″ height=“350″]

Свијет ће данас обиљежити 27. јануара, Међународни дан сјећања на холокауст и спречавање злочина против човјечности. Тог дана далеке, 1945. године, престао је да постоји злогласни нацистички логор „Аушвиц“, који су у силовитом јуришу и уз знатне губитке, заузеле совјетске јединице. Ослободиоце је дочекало седам хиљада људи, које Нијемци, у журби, нису стигли да побију. У гасним коморама „Аушвица“ скончало је безмало милион и по људи, мушкараца, жена и дјеце. Најбројнији међу њима били су Јевреји. Холокауст је, према ријечима Арија Ливнеа, сенатора, савјетника предсједника Републике Српске и шефа Представништва РС у Израелу, прогутао неколико милиона људских живота.

– Жртве не можемо да вратимо. Најгоре од свега јесте то што се и у свијету, све мање и мање сјећају тог ружног и мрачног периода људске историје. То је посебно изражено у западним земљама, гдје су људи заузети сасвим другим проблемима. Сматрам да не треба да заборавимо нити да опростимо бившим генерацијама, од којих је данас мало живих. Треба да памтимо све злочине и да их никада не заборављамо. Бол и сјећање на жртве остало је оним нацијама које су то преживјеле. Између осталих, то је јеврејски и српски народ, који су и дали највеће жртве у холокаусту – истакао је Ливне.

Да се зло, почињено за вријеме нацизма, никада и ником више не би поновило, по Ливнеовом мишљењу, младе генерације морају бити упознате са свим што се тих мрачних година дешавало у име нацизма.

– Приликом посјете Израелу предсједника Српске, Милорад Додик је говорио и о плану изградње спомен-подручја Доња Градина. Направљен је и споразум о сарадњи с музејом холокауста „Јад Вашем“ – рекао је Ливне, те додао да је из Израела стигло и одобрење да десет студената из РС на факултетима у Јерусалиму изучава холокауст.

– Ових дана требало би, с Владом РС, ресорним министарством и предсједником РС, да договоримо детаље око ове одлуке и студената, који би требало да иду у Јерусалим – нагласио је Ливне.

Како је истакао, веома је битно да Влада РС и НСРС донесу одлуку о томе како ће се Међународни дан сјећања на жртве холокауста обиљежавати у РС.

– На тај дан грађане треба подсјетити на жртве, које су дате у Другом свјетском рату и на страхоте, које су доживјели наши преци – казао је Ливне.

Начелник општине Козарска Дубица, Нино Јауз, оцјењује да је обиљежавање Међународног дана холокауста, који се десио над јеврејским, али и над српским и ромским народом на овим просторима у Другом свјетском рату, најзначајнији датум за Српску.

– Српски народ у Другом свјетском рату, због свог антифашистичког опредјељења, био је доведен пред биолошко истребљење – рекао је Јауз, подсјетивши да је општина Козарска Дубица тада остала без 53 одсто становништва, док је на најзвјерскији начин убијено на десетине хиљада дјеце, жена и стараца у систему усташких логора смрти „Јасеновац-Доња Градина“.

Он је подсјетио да се на подручју општине Козарска Дубица налази комплекс усташког логора „Доња Градина“, гдје се налази највећи број масовних гробница оних који су убијени у Јасеновцу. Међународни дан сјећања на холокауст установила је Генерална скупштина Уједињених нација 1. новембра 2005. године, а од 27. јануара 2006. године овај дан се обиљежава у цијелом свијету. Други свјетски рат однио је, осим осталог, више од шест милиона недужних жртава – припадника јеврејског народа, који се нашао на мети систематског истребљења, које је проводила нацистичка Њемачка и друге окупационе или марионетске државе. Аушвиц, Треблинка, Матхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци – само су нека од масовних стратишта невиних жртава током Другог свјетског рата. Осим припадника других поробљених народа, Јевреји су представљали најугроженију етничку заједницу, што је довело до масовних злочина, у којима је страдало око шест милиона припадника овог народа.

С. ГАЈИЋ 


АТИЈАС Мали наталитет Јевреја у БиХ

Извршни секретар Јеврејске општине у Добоју Дарио Атијас рекао је да је обиљежавање Међународног дана холокауста од великог значаја за све Јевреје који су ослобођени из логора „Аушвиц“.

– Овај датум за нас Јевреје посебно је значајан, јер се тада сјећамо наших предака који су на звјерски начин убијени. Ми и данас осјећамо посљедице холокауста у БиХ, јер је наталитет Јевреја мали, а јеврејске заједнице су сведене на десетине чланова и дошло је до њихове асимилације – истакао је Атијас.

Он је навео да ће, поводом обиљежавања Међународног дана холокауста, у Галерији Центра за културу у Добоју 9. фебруара бити одржана изложба под називом „Логори у којима су страдали Јевреји БиХ“.

– Ова изложба је подсјећање на безумље, које је скоро уништило јеврејску заједницу БиХ, јер је од 1941. до 1945. године страдало око 70 одсто Јевреја БиХ – истакао је Атијас.

 

Фокус

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РЗС: Пад БДП-а у Србије у другом кварталу 2020. године за 6,5 одсто

1 (1) Према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), реални пад бруто друштвеног производа …

Електронски надзор у Србији – Велика братија

4.8 (5) Први запаженији сајбер напади у Србији, за које постоји сумња да их је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *