НИЈЕ САМО СИНИША МАЛИ: У „Пандориним папирима“ и Вучићев кум Никола Петровић!

НИЈЕ САМО СИНИША МАЛИ: У „Пандориним папирима“ и Вучићев кум Никола Петровић!

Милиони докумената који су процурили из 14 агенција за оснивање офшор компанија откривају тајне 35 садашњих и бивших светских лидера заједно са 400 функционера из више од 90 држава, који су се незаконито обогатили.

Новинарско истраживање засновано на овим документима под називом „Пандорини папири“, открива сакривене послове краља Јордана, председника Црне Горе, Украјине, Габона, Кеније и Еквадора, премијера Чешке Андреја Бабиша, бившег премијера Велике Британије Тонија Блера, чилеанског председника Себастијана Пињера и бројних других, а међу њима се налазе и поједина имена из Србије.

У папирима се, кад је у питању Србија, појављује министар финансија Синиша Мали, о којем је КРИК објавио нове доказе који указују на то да је дефинитивно био власник 24 стана, али и Никола Петровић, кум председника Александра Вучића и директор „Електромреже Србије“ (ЕМС) у периоду од септембра 2012. до краја 2016. године.

У тексту ОЦЦРП-а наводи се да је Петровић постао власник компаније са британских Девичанских Острва, која је основана 2016. године, преко швајцарске консултантске куће „Fidinam and Alcogal“. Наводи се да приликом оснивања компаније, Петровић није обавестио Алцогал да би се могао сматрати политички експонираном особом, иако је толико близак са председником, а то је навео и његов адвокат (да није политички експонирана особа).

Међутим, након формирања компаније, Alcogal је открио његову политичку позицију и затражио банковно референтно писмо. У тексту се даље наводи да је швајцарска адвокатска канцеларија одбила овај захтев консултантске куће, нудећи да сами напишу референтно писмо, што је Alcogal прихватио.

Петровић је држао компанију у тајности од српских званичника и никада је није пријавио, као што закон налаже, наводи се даље у тексту у ком се истиче да им Петровић није одговорио на постављена питања.

Крик.рс, Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Фирма "Асомакум" која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

Фирма “Асомакум” која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

Фирма за коју је део опозицији раније тврдио да је у власништву брата председника Србије …

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Организација Kрени-промени организовала је протест испред РТС-а због тога што јавни сервис није приказао рекламу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *