Хроника

Нинић о новим сазнањима о убиству Оливера Ивановића: Тужилац забада главу у песак

Само неколико сати након што је Бобан Богдановић, пријатељ убијеног криминалца Александра Глигоријевића Пукија, који је био и сарадник и жртва Вељка Беливука, изнео своја сазнања о убиству политичара са севера Kосова и Метохије Оливера Ивановића, МУП га је позвао да свој исказ понови полицији, а затим и узео за право да оцењује квалитет његовог исказа и то даље саопшти јавности. Београдски адвокат Иван Нинић каже за „Нова.рс“ да овде имамо парадоксалну ситуацију да тужилац допушта да му за кривично дело тешко убиство најистакнутијег политичара на Kосову полиција узурпира овлашћења и он то немо посматра, ћути и забада главу у песак.

Бобан Богдановић, пријатељ убијеног криминалца Александра Глигоријевића Пукија, жртве клана Вељка Беливука, у великој исповести за KРИK говорио је о убиству косовског политичара Оливера Ивановића – ко је наручио, а ко извршио ликвидацију. Богдановић је изјавио да иза убиства Ивановића стоје криминалне групе Звонка Веселиновића и Беливука, те да је сам злочин извршио Љубомир Лаиновић, иначе син новосадског криминалца Бранислава Лаиновића Дугог, и то за 50.000 евра.

Богдановић је за KРИK подробно објаснио на који начин је Ивановић убијен, али и ко је имао какву улогу. Испричао је да сазнања о злочину има захваљујући познанству са Глигоријевићем, који је својевремено био близак Беливуку, а након чега је дошло до сукоба.

„Рекао ми је: „Ја знам све везано за убиство Оливера Ивановића.“ Александар ми је рекао да је новац, тих 50.000 евра, добио од Беливука да се да Љубомиру за посао који је завршио. Kада му је дао новац, Лаиновић се напио и почео да се хвали и рекао зашто је добио новац, јер је он тај који је „избушио“ Оливера Ивановића. Звонко Веселиновић је преко Беливука тај новац дао Александру који је предао Љубомиру“, тврди Богдановић у исповести за KРИK.

Богдановићева исповест новинарима ођекнула је као бомба у српској јавности, а истог дана, само неколико сати касније, сазнајемо да је Богдановић позван у МУП, иако је већ у првом обраћању јавности најавио да ће сва своја сазнања поновити и у тужилаштву. Са друге стране, тужилаштво се о овим наводима, али и о поступцима МУП, не оглашава.

Београдски адвокат Иван Нинић сматра да је МУП-ово саопштење штуро и нелогично, те да се сада поново, већ традиционално, поново ставља нагласак на полиграф.

„Видимо да практично није објашњено када је тај позив упућен и по чијем налог, ако се зна да је предмет раније формиран у Тужилаштву за организовани криминал, а управо се тужилаштво овим поводом уопште није огласило. Имамо парадоксалну ситуацију тужилац допушта да му за кривично дело тешко убиство најистакнутијег политичара на Kосову полиција узурпира овлашћења и он то немо посматра, ћути и забада главу у песак. То се вероватно ради да, уочи избора у Србији, ова тема не би изазвала оштрије реакције Еулекса и специјалног тужилаштва у Приштини“, каже Нинић.

Појашњава да треба имати у виду да је у нашем правосудном систему јавни тужилац апсолутно аутономан и једини може да управља предистражним и истражним радњама у свакој фази истраге.

„Полиција спроводи одређене радње прикупљања обавештења од грађана, односно потенцијалних сведока или осумњичених, тако што је дужна да поступа по налогу и инструкцијама надлежног тужилаштва. Нема полиција на закону засновано овлашћење да у овој фази поступка самостално и слободно тумачи узете изјаве, већ је дужна да их проследи тужилаштву. Другим речима, то значи да не може полиција у форми саопштења за јавност да тумачи материјалну садржину прикупљених обавештења, односно квалитет пружених информација од стране лица које се саслушава навода. Једини властан да то чини у фази истраге је поступајући тужилац, тако што ће пажљиво анализирати све појединачно прикупљење информације, правити међусобну везу и издавати наредбе и захтеве за предузимање предистражних или истражних радњи. И раније се дешавало, у предметима који имају велики публицитет, да тужилац факсом или мејлом полицији пошаље захтев за прикупљање обавештења са одређеним лицима“, каже он.

Они уз захтев, каже, приложе насловну страну или текст који је објављен истог дана.

„Међутим, то је био увек случај код политички осетљивих тема, практично с циљем гашење пожара и спречавање даљег ширења информација, а не вођења ефективних истрага које треба да дају резултат. Било би трагично да је исти модел понашања примењен и у овом случају, јер би то онда подразумевало апсолутно одсуство политичке воље наших институција да се дође до налогодаваца и извршиоца убиства Оливера Ивановића“, закључује Нинић.

Полиција поднела кривичну пријаву

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је да Бојан Богдановић изнео лажне тврдње о убиству Оливера Ивановића. Он је рекао да је полиција позвала Богдановића да каже сазнања о том убиству.

„Није нам дао ниједну чињеницу, осим његових непотврђених разговора с покојницима или о покојницима. Kада смо му понудили да се на полиграфу тестира и на тај начин потврди, он нас је одбио. Због тога МУП је у складу са законом поднео кривичну пријаву за непријављивање кривичног дела и учиниоца“, рекао је он.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!