fbpx

Ниш је на удару корона вируса, Пастеров завод постоји 120 година и бележи најтеже дане: „Не стижемо да пијемо воде“

5
(1)

ЗА 11 епидемиолога, 15 медицинских техничара и осталог особља Центра за контролу и превенцију болести при нишком Институту за јавно здравље од 9. марта нема ни дана одмора. Ниш је на удару злокобног вируса, а ови људи су му прва линија одбране јер они одлучују ко је угрожен и ко може да зарази друге.

Начелница овог Центра проф. др Биљана Коцић каже да их и поред умора дух није напустио и да ће остати до краја са својим Нишлијама.

Од Пастеровог завода, који је основан пре 120 година, до модерне зграде Института прошле су многе епидемије и тешко је рећи која је била тежа, али се сви слажу да је „корона велики изазов“. У зграду се улази само уз посебну дозволу и никако без заштитне маске. Ипак, људи ту морају да раде и да се суочавају са чињеницом да могу да угрозе себе и своје ближње.

– Не стижем ни воду да пијем, толико има посла. Наши лекари имали су више од 2.000 телефонских разговора, поред осталог посла који обављају. Урадили смо близу 700 анкета и 34 узорка. Тренутно имамо 19 позитивних и не бих да се изјашњавам о прогнозама – каже професорка Биљана. – Наш посао није само рад са пацијентима већ и кородинација са клиникама и организовање дезинфекције на територији града. Знам да никоме није лако, али породице лекара и медицинара су посебно погођене и зато апелујем на све да поштују наредбе и одлуке.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Главни економиста Светске банке: Ковид-19 је последњи ексер за мртвачки ковчег глобализације

0 (0) * Заговорници глобализације покушавају да заплаше и политичаре и обичне грађане будућношћу у …

Илон Маск: Статистика САД показује лажно велики број заражених корона вирусом

5 (3) ИЛОН Маск – оснивач и бос компанија Tesla и SpaceX – изјавио је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *