fbpx
Активисти имају на располагању пет аутомобила / Фото В. Ћирић

Живот сељана зависи од волонтера: Села око Димитровграда су геронтолошки домови под ведрим небом

0
(0)

СЕЛА расута по обронцима Забрђа или Бурела на подручју димитровградске општине налик су геронтолошким домовима под ведрим небом. Мештани махом не смеју да излазе ван својих дворишта, јер је већина загазила у седму деценију живота. Њихов опстанак данас буквално зависи од помоћи волонтера, који им доносе лекове и храну.

Димитровградска општинска служба за подршку и помоћ у кући, преко свог кол центра и активиста, односно волонтера, брине и о мештанима удаљених села, који из разних разлога, а пре свега због забране кретања, нису у стању да сами себи обезбеде неопходне потрепштине.

Према речима Дејана Милева из поменуте службе, житељи села, као и остали могу да позову путем телефона 010-361-108 или 063-880-108 и обрате се за било коју врсту помоћи која ће им бити достављена. Такође помоћ се може затражити и преко председника месних заједница у селима Забрђа или Бурела.

– До сада смо имали 39 позива, међу којима је и оних са села. Наших двадесетак активиста и осморо волонтера, који имају на располагању пет аутомобила, достављају намирнице, лекове или било шта друго, а могућа је и психосоцијална помоћ, односно савет стручњака за оне који су у страху или сличном проблему – каже Милев, и додаје да се врши тријажа позива и реагује се у складу са проценом о хитности сваког конкретног случаја.

На идентичан начин, преко волонтера и општинских штабова снабдеваће се и мештани и других 160 села Пиротског округа, односно на територији Пирота, Бабушнице и Беле Паланке.

И ПОШТАРИ ПОМАЖУ

И пре избијања пандемије, намирнице из града комшијама и пријатељима у овим селима обично су доносили они који иду да обиђу родитеље. Поштари који двапут месечно носе пензије, такође су проверени снабдевачи, који често уз својим теренцима повезу наручену храну или лекове. Наравно, без икакве накнаде.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радничко насеље у Кумодражу сравњено са земљом: Пензионери и деца спавали под рушевинама

0 (0) Београд – Након што су у уторак извршитељи и полиција иселили становнике радничког …

Старци у Србији умиру од глади и самоће

0 (0) Срби су после Бугара најнезадовољнији народ у Европи. Према најновијим истраживањима Европског завода …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *