fbpx

Ниш: Заразили 25 пацијената хепатитисом па кажу како је стање „добро“?!

0
(0)

ЛЕКАРИ на Клиници за нефрологију и хемодијализу у Клиничком центру у Нишу још не знају шта је узрок епидемије хепатитиса Ц, која се у тој установи појавила крајем јуна. Од тада до данас регистровано је укупно 25 оболелих, а последњи пацијент заражен је пре више од месец дана, што је, према речима помоћника генералног директора за хируршка питања Горана Станојевића, сигуран знак да је епидемија при крају.

– Епидемија је пријављена 27. јуна 2018. године, а последњи пацијент је регистрован пре више од месец дана, што је са аспекта инкубационог периода охрабрујуће у смислу да се тиме епидемија завршава. Наравно, и даље пратимо развој догађаја. Од момента проглашења епидемије, Управа КЦ, као и Клиника за нефрологију, у договору са санитарном инспекцијом и Институтом за јавно здравље у Нишу, као и Институтом за јавно здравље „Батут“ у Београду, донели су низ мера у циљу сузбијања новонастале ситуације – истакао је Станојевић.

Он додаје да са аспекта струке, када је реч о хемодијализи, светски подаци показују да је ризик од оболевања од крвно преносивих инфекција до десет одсто.

– Светски подаци указују на то да је прихватљив ризик од крвно преносивих болести до 10 одсто. Ако узмемо у обзир да је до данашњег дана на Клиници укључено 275 пацијената на хроничном програму хемодијализе, а да је 25 оболело, јасно је да је тај проценат испод 10 одсто.

Станојевић каже да су сви заражени пацијенти добро, да се опорављају и да је стање под контролом.

– Неки од пацијената нису имали никакве симптоме, већ смо само констатовали присуство вируса на основу повећане трансаминазе. Чим смо добили први позитиван резултат на вирус, затворили смо салу за хемодијализу у којој је дошло до заразе, за негативне пацијенте, и издвојили оне са вирусом од осталих – рекла је директорка Клинике за нефрологију др Бранка Митић.

Она је изјавила на конференцији за новинаре да је епидемија хепатитиса Ц откривена приликом рутинске контроле у јуну.

– Код извесног броја пацијената смо имали пораст трансаминаза, а неки пацијенти чак нису имали повишене вредности трансаминаза већ им је само потврђено присуство вируса – рекла је Митићева.

ИНКУБАЦИЈА ДО ДЕВЕТ МЕСЕЦИ

– С ОБЗИРОМ на то да инкубациони период за хепатит Ц може да траје од три до девет месеци, радићемо чешће контроле – рекла је др Бранка Митић.

Руководство Клиничког центра најавило је и да ће након овог случаја повећати број особља и проширити простор за потребе пацијената на хемодијализи.

Ј. ЋОСИН, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Под ХИТНО потребно формирање владе националног спаса!

4.5 (28) Научни саветник у Институту за физику Слободан Првановић и професор Универзитета у Београду …

КО ЛАЖЕ Лончар, Вучић, докторка или светски сајт о тачном датуму почетка епидемије у Србији?

5 (7) Грађанима Србије речено је да је први случај коронавируса у Србији откривен 6. …

2 Коментара

  1. Ni stida, ni srama, za ovako nesto na zapadu bi se zestoko odgovaralo, ma bilo gde, samo ne u ovoj rupi. Nije ih sramota da izadju pred kamere i kazu kako je to „normalno“ i kako ti pacijenti potpisuju saglasnost o tome da prihvataju rizik infekcije, tj, niko nece odgovarati jer je to prosto „normalno“ kad se rade dijalize, „redovno dolazi do nekakvih virusnih infekcija“.
    E, to vam je nase „zdravstvo“, trulo do srzi, sa „doktorima“ bez svesti, bez savesti, bez ikakve odgovornosti, bez ikakvih osecanja.
    Trulez.

  2. kada se koristi medicinski materijal koji je za jednokratnu upotrebu i posle se baca, ta isti materijal se ponovo dezinfekuje i koriti ponovo i ne baca i zato dolazi, do zaraza,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *