Нишки напредњаци почели да купују „сигурне гласове“ за предају аеродрома?!

0
(0)

Иницијатива „Не дамо нишки аеродром“ проверава информације да власт у градском јавном сектору запошљава одборнике Скупштине града, као и њихове рођаке, како би обезбедила да они сигурно гласају за бесплатно уступање аеродрома држави.

У владајућој коалицији негирају било какав утицај на одборнике, тврдећи између осталог да „за тим нема потребе, јер имају сигурну већину“. Према незваничним информацијама, прва запошљавања су почела наводно у априлу, када је најављивано да ће бити одржана седница Скупштине града на којој ће се одлучивати о власничком статусу Аеродрома „Константин Велики“. Градско веће Ниша је 30. марта донело одлуку о бесплатном уступању оснивачких права, комплетне имовине, лиценци и сертификата аеродрома држави, на препоруку Владе Србије. Одлука је испровоцирала грађанске протесте, у организацији Иницијативе.

– Ове информације смо добили смо информације од појединаца из самих градских институција. Градским одборницима, али и са њима повезаним лицима, наводно се нуде запослења, односно послови у јавном сектору у замену за сигуран глас за одлуку да се аеродром поклони држави. Активности Иницијативе усмерене су, између осталог, и на проверу оваквих дојава, истиче члан Иницијативе Младен Јовановић.

Једини „случај“ одборничког запошљавања који се до сада појавио у јавности је запослење одборника СНС-а у Скупштини града Уроша Радуловића. Он је од 17. априла запослен на неодређено време у Градској топлани, у којој је радио на одређено време од 2016., када је добио посао без конкурса, због тога што је том јавном комуналном предузећу, према речима тадашњег директора Слободана Максимовића (СНС), „требао хитно правник“.

У опозицији до сада нису износили конкретне податке о оваквим запошљавањима, а мишљења о томе да ли их и колико има су подељена. Они који оцењују да власт предвођена СНС-ом прибегава оваквој „трговини гласовима одборника“ сматрају да то чини, јер нема потребну већину у Скупштини за изгласавање одлуке о аеродрому. Према њиховим оценама, то између осталог потврђује и најновије истраживање јавног мењења Нове српске политичке мисли, по којем су и припадници СНС-а против бесплатног уступања аеродрома држави. Истраживање је показало да би половина испитаника на следећим парламентарним изборима гласала за СНС, али да истовремено само трећина њих подржава поклањање аеродрома.

– Власт у Нишу партијски запошљава „своје“ људе од самог почетка, те то нема директне везе са одлуком о аеродрому. Када је реч о тој одлуци, склонији сам да поверујем да она радије прибегава „батини“ него „шаргарепи“. Верујем да, нажалост, власт има већину за изгласавање одлуке о аеродрому, а да су је обезбедили притисци, односно страх одборника да ће трпети последице или изгубити привилегије ако гласају другачије. Једина непознаница је пет одборника СРС (којима је Војислав Шешељ наводно „препоручио“ да гласају против бесплатног уступања аеродрома држави, п. а.), али и без њихових гласова већина постоји, каже Бранислав Јовановић, заменик шефа опозиционе одборничке групе „Ниш мој град“.

Он наводи да тврдње о притисцима на одборнике владајуће коалиције потврђује отказ који је недавно добила бивша одборница Јединствене Србије Јелена Ђорђевић у јавном комуналном предузећу Обједињена наплата, као и њено искључење из те странке, само зато што је јавно казала да ће гласати против поклањања аеродрома држави. Ђорђевић је, иначе, за наш лист казала да су јој у тадашњој странци јасно рекли да ће „уколико не промени мишљење остати без посла“, те да је то „порука из СНС-а“.

Седница Скупштине града најпре је била заказана за 10. април, па потом одложена и неколико пута незванично најављивана, а да није заказивана. Заменик градоначелника Милош Банђур (СНС) је „прецизирао“ да ће седница бити одржана након градске славе Свети цар Константин и царица Јелена, чије се активности, иначе, завршавају сутра.

Рок за принудну управу

Максимални законски „размак“ између две скупштинске седнице је 90 дана. Како је последња седница Скупштине града Ниша одржана 23. марта, крајњи рок за одржавање следеће је 23. јун. Уколико она до тада не буде одржана, Нишу прети увођење принудне управе, о чему одлучује Влада Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРИВЕДЕН АУТОР СНИМКА НА КОМЕ ПОЛИЦАЈАЦ КАЖЊАВА БИЦИКЛИСТУ У НС!

(извор: данас.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УЗУЗ: Побуна ИТ сектора, НЕНОРМАЛНИМ порезима уништавају српску економију

5 (7) Удружење за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ) саопштило је данас да је покренута …

Свођење рачуна у картелу: ВУЧИЋ ПРОТИВ ВЕСЕЛИНОВИЋА

4.7 (55) Србијом већ тридесет година влада организовани криминал. Спрега политике и мафије уништила је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend