Њиве се враћају газдама

Њиве се враћају газдама

Јавна расправа о нацрту закона о реституцији требало би да почне следеће недеље. Закон ступа на снагу крајем године. Повраћај имовине почиње од јесени 2013. године

Јавна расправа о Нацрту закона о реституцији требало би да почне следеће недеље, незванично сазнају „Новости“. Како се очекује, закон би могао да ступи на снагу до краја године, а потом тече рок од шест месеци у којем ранији власници и њихови наследници морају да поднесу захтев за повраћај имовине. Те пријаве ће се преиспитати у року од годину дана, што значи да би имовина могла да се враћа у натури тек од јесени 2013. године. На обештећење у новцу ранији власници и њихови наследници могу да рачунају од 2015. године по истом моделу као што је држава враћала стару девизну штедњу.

Највећу главобољу радна група за израду Нацрта закона имала је због непописане државне имовине. Јер, не постоје прецизни подаци о томе шта држава има на списку својих непокретности нити колико се имовине потражује, као и која је то имовина. Све процене раде се на основу евиденције Републичке дирекције за имовину, која није комплетна. Засада је најизвесније да ће се само пољопривредно земљиште враћати у натури.

– До 11. априла ове године Републичка дирекција за имовину пописала је само 137.109 хектара пољопривредног земљишта – каже Миле Антић, координатор Мреже за реституцију. – А, према подацима Управе за пољопривредно земљиште, држава издаје у закуп 424.000 хектара најквалитетнијег обрадивог земљишта. Пољопривредно земљиште се издаје у закуп на максимум три године и зато ће приликом повраћаја те имовине бити и најмање проблема. Такође, и неизграђено грађевинско земљиште може да се врати у натури, а не би требало да буду спорне ни оне парцеле које су издате у закуп на 99 година, јер, уместо локалним самоуправама, закуп може да се плаћа власнику.

Ипак, како незванично сазнајемо, грађевинско земљиште неће бити предмет натуралне реституције. Наиме, држава према препоруци ЕУ треба да донесе закон који може да се примењује, и то без дискриминације. А, свакако у истој позицији не би били они којима би се земљиште вратило у натури и ранији власници на чијим су парцелама никли објекти, па је натурална реституција немогућа. Према подацима Мреже за реституцију, укупно се потражује 9.445 хектара грађевинског земљишта.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићев Закон о експропријацији или како да останете без куће и имовине за пет дана

Вучићев Закон о експропријацији или како да останете без куће и имовине за пет дана

Србија је протеклих дана била и биће на ногама. Чинило се да смо успавани и …

Влада Ане Брнабић 2017. обећала помоћ Рио Тинту за добијање дозвола

Влада Ане Брнабић 2017. обећала помоћ Рио Тинту за добијање дозвола

Пројекат “Јадар” којим се омогућава компанији Рио Тинто да врши ископавања на територији наше земље, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *