Нова влада Немачке формулисала будућу политику према Русији

Нова влада Немачке формулисала будућу политику према Русији

Нова немачка влада спремна је за конструктиван дијалог са Русијом и напомиње да су односи Берлина и Москве „дубоки и мултилатерални“, наводи се у тексту коалиционог споразума у коме су набројене главне тачке дневног реда будуће владе Немачке, преносе немачки медији.
„Русија је важан међународни субјекат. Схватамо значај стабилних односа и настављамо да тежимо ка томе. Спремни смо за конструктиван дијалог“, прецизирано је у документу.
Нова немачка влада полазиће од заједничке и доследне политике према Русији у оквиру Европске уније, додаје се у тексту.
„Поштујемо интересе наших европских суседа, посебно наших партнера у Централној и Источној Европи. Узимаћемо у обзир различиту перцепцију претњи и усредсредићемо се на заједничку и доследну политику ЕУ према Русији“, наводи се у документу.
Истиче се да нова немачка влада жели да побољша сарадњу са Русијом када је реч о питањима као што су водоник, здравствена заштита, клима, животна средина.

Услов за укидање санкција против Русије

Како је прецизирано, укидање санкција против Русије и мирно решавање сукоба у Украјини повезано је са потпуном реализацијом Минских споразума.

„Захтевамо моментално окончање покушаја дестабилизације Украјине, насиља у источној Украјини и незаконите анексије Крима. Пут ка мирном решавању сукоба на истоку Украјине и укидање одговарајућих санкција зависе од потпуне реализације Минских споразума. Залажемо се за решавање замрзнутих сукоба у региону“, наводи се у тексту.

Такође се истиче да нови кабинет министара Немачке жели да створи могућност за „безвизно путовање из Русије у Немачку за посебно важне циљне групе, на пример за особе млађе од 25 година“.
У коалиционом споразуму не спомиње се „Северни ток 2“, али се наглашава да је „у прелазном периоду природни гас незамењив“, преноси „Бизнис инсајдер“. Странке намеравају да постигну климатску неутралност до 2045. године.
Подсетимо,мандатар за састав нове немачке владе Олаф Шолц потврдио је данас да су три странке – социјалдемократи, либерали и зелени – постигле договор о формирању нове владе, чиме ће се окончати ера дугогодишње владавине канцеларке Ангеле Меркел.
Према писању немачког листа „Шпигл“, заседање Бундестага на коме ће Олаф Шолц бити изабран за новог немачког канцелара одржаће се најкасније 8. децембра.
Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Вашингтон пост” признао преваре у текстовима о Русији и Трампу из 2017. и 2019. године, за које су добили Пулицерову награду

„Вашингтон пост” признао преваре у текстовима о Русији и Трампу из 2017. и 2019. године, за које су добили Пулицерову награду

„Вашингтон пост” је уклонио велике делове текста из своја два чланка објављена у марту 2017. …

Мас: Немачка више неће усмеравати свој новац у Републику Српску која активно ради на уништавању БиХ

Мас: Немачка више неће усмеравати свој новац у Републику Српску која активно ради на уништавању БиХ

БАЊАЛУКА- Министар спољних послова Немачке Хајко Мас изјавио је да његова земља неће више усмеравати …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *