fbpx

Новчаници отањили а биће још горе

0
(0)

Београд — Да ли веровати извештајима статистике или свом новчанику? Званични папири показују да нам је добро, поглед на трпезе то не потврђује, а заправо нико не греши.

У праву је и статистика, која каже да су нам на годишњем нивоу порасле плате и да цене у радњама мирују, уз све већи промет. Још више су у праву грађани, чији су буџети све тањи и којима се чини да живе у статистичком привиду.

Економисти поручују да нас пад куповне моћи тек чека и да је то неминовно, уз најављена отпуштања и поскупљење струје те већ смањене плате у јавном сектору и пензије. Кажу, врло брзо ће се погледи статистике и грађана изједначити.

“Јануар је сезонски месец, а у наредном периоду ће доћи до опадања малопродајног промета и до сплашњавања позитивне динамике туристичког раста који ће прећи у негативну зону”, каже за „Дневник“ економиста Саша Ђоговић из Института за тржишна истраживања (ИЗИТ).

Он подсећа на то да је, по последњим извештајима, туристички промет у порасту, што има индиректан ефекат и на раст малопродајног промета од 3,6 одсто на годишњем нивоу. Највећим делом порастао је промет хране, пића и дувана, а на бољу трговину утицале су и ниже цене горива. Туризам, који је по Ђоговићевим речима генератор бољитка у трговинама, на годишњем нивоу, од прошлог до овог јануара увећан је 4,7 одсто, а томе је највише допринео пораст броја ноћења домаћих туриста у нашим скијалиштима.

“Притом, није дошло ни до каквих помака у ценама егзистенцијалних намирница. У јануару је забележен раст потрошачких цена од 0,1 одсто у односу на јануар прошле године, што је заправо стагнација. На годишњем нивоу раст цена хране је био 0,7 одсто, с тим што смо имали пад цена алкохолних пића и дувана, па сезонски пад цена обуће и одеће”, подсећа Ђоговић.

“Управо то, ниже цене или њихов занемарљив раст, уз раст туристичког промета, условило је раст малопродајног промета у реалном изразу, али то није прави показатељ да је дошло до раста куповне моћи становништва. Напротив, грађани су претрпели удар на буџет јер су смањене пензије и плате у јавном сектору, што значи да је куповна моћ свакако опала и да је платежна способност све мања.

Ђоговић очекује да ће позитивни статистички подаци какве сад имамо почети да сплашњавају и да ће ући у негативну зону раста до половине године.

“Имаћемо поскупљење електричне енергије на пролеће, што ће се директно одразити на остале цене. На било какав раст зарада не треба рачунати, а ове године имаћемо и раст незапослености кроз реструктурирање јавног сектора. То је неминовност. Показаће се привид рада који је досад постојао и све што је паразитирало, изаћи ће на површину. Отпуштања у јавном сектору имаћемо и ове и следеће године, па и у 2017, што ће повући за собом даље слабљење тражње”, каже Ђоговић.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Преварене медицинске сестре: Зарадиле корону и 20.000 динара

5 (3) Тридесетак медицинских сестара, које су биле или су још на боловању јер су …

Шта ти упоређујеш?! Француски БДП је 2.778 милијарди, италијански 2.084 милијарди а српски бдп је 50 милијарди $

4 (7) Србија данас: Тзв. српски председник Александар Вучић је један од ретких политичара у …

21 Коментара

 1. Biće smanjenje hrane za penzionere.

 2. PA NEĆE NAM NI TREBAT SAMO DA CEPA DŽEPOVE OVO POSTAJE PRVA KOMUNISTIČKA ZEMLJA ZEMLJA BEZ PARA KOD NARODA

 3. Zasto nas ovi nacisti jednostavno ne bi postreljali!

 4. Па то премијер и политичари мисле о нама.Раде нам детоксикацију организма

 5. Svi imaju pricu ,statisku, brojke,matematiku i ekonomiju u prste…al niko neuradi nista dobro za ovu zemlju i narod….Ja kad udjem u prodavnicu nisam lud valjda vidim da svake nedelje cene skacu pa samo mleko i mlecni proizvodi otisli za 10 do 20 odsto…

 6. Statistike… U nemackoj statistike kazu da ima dva miliona ne zaposlenih, a u zaposlene se racunaju svi stariji koji idu u skolu jer ih je poslao socijalamt, svi koji rade u lajv firmama za platu sa kojom plate stan, struju vodu i ne ostane im ni za jedan hleb… a takvih je jos 4 miliona bar. Tako i u srbiji kad izracunaju platu jorgovanke i platu devet radnika, dobiju da radnik ima 1000 eura, jebala ih matematika.

 7. Statistika se stimuje prema potrebi narucioca!

 8. Statistika se stimuje prema potrebi narucioca!

 9. Ne verujem više ni svojim očima i ušima………………………!!!

 10. Ne verujem više ni svojim očima i ušima………………………!!!

 11. mnogima je to problev sirih razmera pa samo drze Bus Plus i Dokumente ,

 12. Ma ce ustedimo na toalet papir.Tako se pocinje od g…ce.nema vise diijeta dobismo je fraj od drzave

 13. САМО ТО ЈЕ ПОЧЕТАК ,ТЕК ЋЕ ДА БУДЕ ,КО ПРЕЖИВИ ПРИЧАЋЕ .!!!

 14. pa zar vi mislite ako cutimo da smo ludi varate se

 15. Немојте молим вас, па речено је да ће нам бити боље 2018. године. За сада…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *