fbpx

Нове мере против загађења у Србији: Од 1. јануара 2020. године сви ће плаћати еко таксу од 1.200 динара

4
(1)

Грађани Србије ће плаћати 100 динара месечно еколошку таксу, како би се на годишњем нивоу сакупио фонд од око пет милијарди динара који ће бити уложени у заштиту животне средине.

Овакав нови принцип еко-такси објаснио је за „Блиц“ Синиша Митровић, руководилац Центра за циркуларну економију, при Привредној комори Србије.

Нови систем еколошких такси ступио је на снагу , с изузетком оних такси које се односе на физичка лица. Овај принцип еколошких такси почеће да се примењује од 1. јануара 2020. године, како пише у Уредби о критеријумима за одређивање активности које негативно утичу на животну средину, а у ставу 4. који се односи на физичка лица наводи се следеће:

„Активности физичких лица које утичу на животну средину су: коришћење електричне енергије, коришћење грејних уређаја, коришћење хемијских средстава, коришћење производа који после употребе постају посебни токови отпада, производња и прерада хране и друге активности.

Обвезник плаћања накнаде за заштиту и унапређивање животне средине је физичко лице које обавља неку од активности из става 1. овог члана. У смислу ове уредбе физичким лицем сматра се обвезник пореза на имовину за стамбене јединице за које се плаћа порез на имовину.

Фонд за заштиту животне средине

Износ накнаде за заштиту и унапређивање животне средине за физичка лица износи 1.200 динара за календарску годину. Износ накнаде из става 4. овог члана умањује се за 50 одсто обвезнику који не станује у стамбеној јединици“.

Рогобатно срочено, али то умањење од 50 одсто односи се на оне станове у којима нико не живи, тумачи Митровић.

– Еколошка такса се донедавно плаћала по квадратном метру, сада ће грађани паушално плаћати 1.200 динара на годишњем нивоу, што је сто динара месечно – каже Синиша Митровић.

Такса се односи на утицај на животну средину, односно, иако се до сада већ наплаћује одвожење отпада, струја и вода, ова такса усмерена је на генерисање опасног отпада, како каже Митровић. У то спадају лекови, батерије, сијалице, боје, лакови, које људи иначе бацају заједно са комуналним отпадом.

Ту су и они који у приватна ложишта убацују неадекватан огрев, односно пале и текстил, гуму…

На питање зашто уводити таксу на бацање опасног отпада, уместо уредити одвајање од комуналног отпада, Митровић каже да за тако нешто не постоје услови, а да ће их новац од ових такси управо и обезбедити.

Како ће се наплаћивати ова еколошка такса, односно уз који рачун ће је грађани плаћати, одлука је локалних самоуправа. То значи да ће овај систем сасвим извесно у различитим градовима различито и функционисати. Такође, на који еколошки проблем ће новац из буџета бити усмерен одлучује локална самоуправа.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УЗУРПИРАНА Скупштина нема председника, ЗАБРЊИЧЕНА СТОКА чека Вучића

3.6 (7) Два дана пре истека законског рока, конституисан је нови сазив Народне скупштине. Дочекана …

ВУЧИЋ: Вакцинисаћемо народ крајем децембра!

2 (4) СНС изнео план за масовну вакцинацију Србије. Председник Србије Александар Вучић рекао је …

2 Коментара

  1. Каква бре еко такса?! Зашто смедеревски тровачи нису кажњени због емисије тона и тона чађи у ваздух из огромних димњака који даноноћно бљују отров на Смедерево и околину?

  2. КУДА ПЛОВИ ОВАЈ БРОД?

    Oвих дана се уводи еко такса грађанима 1200 динара годишње, затим премијер(ка) демантује. Чудо, још један тотално неоправдан намет грађана, поготову они који станују у топлифицираним становима. Овај намет није једини. Тако, рачун за струју је оптерећен, неоправдано, са накнада за повлашћене произвођаче електричне енергије 0,093 дин/kWh (помаже се производње зелене енергије), а видимо шта се све дешава у земљи по питању МХЕ. Рачун за струју је оптерећен и накнадом за унапређење енергетске ефикасности 0,015 дин/kWh, а по природи те ефикасности о њој се секирају пројектанти, произвођачи опреме, изградња, а терет се своди на грађане. Рачуни за струју још се оптерећују акцизом 7,5%, ПДВ 20% и јавни сервис 220 динара. Када се све то сабере, грађанин за струју плаћају ЕПС-у 72,59 %, а држава се гребе од грађана са 27,41%. То се исто дешава и са рачунима за комуналије, а тек вршљање потрошачких цена. Хлеб у Бору био је прошле године 25, а сада је 45 дин/векни, а плате и пензије годинама се не мењају, реално падају. Толике хвалбе о напретку Србије, а стандард грађаа никада гори, афрички.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *