Бранко Стефановић, тата министра Небојше Стефановића ФОТО: Медија центар

Нови докази о сумњивој трговини оружјем, драматичан пад извоза Југоимпорта

5
(5)

У 2016. години, када је почео активно да тргује оружјем, предузеће ГИМ, чији је главни посредник Бранко Стефановић отац министра полиције Небојше Стефановића, по пословним приходима је од Југоимпорта СДПР био мањи 740, а две године касније само 8,5 пута – открива НИН-а у новом броју који ће се на кисоцима појавити 9. јануара 2020.

У тексту „Држава неком тата, а неком маћеха“ наводе се подаци како Југоимпорт СДПР одавно није имао тако лоше резултате као прошле године и незванично се открива да је ово државно предузеће 2019. у текућем пословању исказало губитак од 1,347 милијарди динара или око 11 милиона евра.

У тексту се открива да Југоимпорт домаћим банкама по основу дугорочних кредита дугује више од 3,5 милијарди динара, иако је планом пословања за 2018. било предвиђено да СДПР ту годину заврши са седам пута мањим дугорочним обавезама према банкама.

Извори НИН-а тврде да је пад извоза Југимпорта драматичан са 220 милиона 2016. на 110 милиона долара 2018, иако је укупан извоз оружја из Србије скоро удвостручен.

НИН открива и ко су нови играчи на тржишту препродаје оружија који такође имају бољи и повлашћени третман у односу на Југоимпорт. Тако је децембра 2018. у тговини оружјем појављује фирма Ивекс (Ивеx), једно од првих приватних предузећа у Србији за промет медицинске опреме лекова и санитеског материјала. Ивекс крајем децембра 2018 закључила свој први посао са оружјем и то баш са Kрушиком.

Занимљиво је да је ова приватна компанија куповала осветљавајуће мине калибра 81 милиметар за крајњег купца из Турске, а да је у истом месецу, Kрушик директно пословао са једном турском компанијом, којој је такође продао осветљавајуће мине, само већег калибра – од 120 милиметара.

Укупна вредност уговора Ивекса и Kрушика је била 653.008 америчких долара или 66.675.840 динара, али тај уговор није био убичајени комисиони.

Kако наводи НИН, ова приватна компанија са просторијама у Ресавској улици у Београду није посредник – комисионар, који у своје име, а за рачун Kрушика склапа посао са иностраним купцем и за тај ангажман остварује право на комисиону провизију, већ Ивекс може даље да продаје мине по цени коју договори са крајњим купцем и да за то нема формалних законских препрека.

Према званичним финансијским подацима, стална имовина Ивекса процењена је на свега 448 евра. Поставља се питање да ли Ивекс са сталном имовином од 448 евра и пет запослених, има постројења за ремонт и производњу оружја.

Уз то, Ивекс није уписан у Регистар правних лица овлашћених за обављање послова производње наоружања и војне опреме, па није јасно по ком је основу та фирма склопила купопродајни уговор са Kрушиком, чиме је дошла у прилику да буде власник осветљавајућих минобацачких мина.

Поставља се питање којим су се критеријумима водила четири министарства и БИА када су Ивексу, који је апсолутни почетник у пословима трговине оружјем, издали дозволу за извоз оружја, док је Kрушику то право оспоравано више пута, наводи НИН.

НИН.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Андреј Вучић у Војводини поседује на десетине хиљаде хектара пољпривредног земљишта

4.7 (15) „Несумњива је чињеница да Андреј Вучић управља кључним политичким процесима и доноси најважније …

Тужилаштво и даље наставља да ћути о веома озбиљном организованом криминалу и корупцији у Телекому (видео)

5 (5) Представници Удружене опозиције Србије(УОС) данас су на конференцији испред Телекома Србија истакли да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend