fbpx

Нови јапански ловац и односи с САД

0
(0)

Недавна одлука министарства одбране Јапана да у следећој години затражи финансирање радова на прототипу самосталног јапанског ловца ATD – X може представљати још један корак ка претварању земље у потпуно самосталну војну силу. Развој тако самосталне силе у будућности може битно смањити потребу Јапана за америчким услугама у области осигурања безбедности, сматрају руски стручњаци.

У току послератне историје Јапан је постепено обнављаво свој војно-индустријски потенцијал. Сопствена одбрамбена производња се развијала чак и у условима кад то није имало никаквог економског смисла. Јапан се донедавно придржавао обавезе о забрани извоза наоружања. Скромне размере снага самоодбране су значиле да се техника производила у релативно малим серијама и да су трошкови њене производње били огромни.

Ипак, Јапан је успео да издејствује висок степен самообезбеђења у области одбрамбене индустрије. У земљи се производила и развијала огромна већина наоружања и војне технике за копнену војску и флоту. Истовремено, покушаји развоја самосталне ваздухопловне индустрије су наилазили на политички отпор САД. Ако се сетимо огромних успеха јапанске ваздухопловне индустрије 1930-1940-их година и укупног јапанског технолошког потенцијала, може се претпоставити да производња сопствених борбених авиона у земљи има добру перспективу.

Међутим, због притиска САД Јапан је морао да се концентрише на пројекте мањих размера. На пример, на производњу ловаца F -1 и F -2 у којој су учествовали Американци. Осим тога, земља је производила школско-борбене и транспортне авионе, хидроавионе и америчке ловце по лиценци. У свим случајевима била је приметна технолошка зависност од САД.

Превладавање овакве зависности у комбинацији с одрицањем од политике самоограничавања у извозу оружја отвара Јапану нове перспективе. Ради се и о развоју војно-техничке сарадње с другим земљама и о вођењу независне политике у сфери безбедности.

Стицање самосталности неће бити једноставан задатак. Чак и технички једноставнији пројекат јапанског регионалног путничког авиолајнера Mitsubishi Regional Jet стално наилази на проблеме. Ипак, све веће сумње у ефикасност гаранција безбедности од стране САД у условима пораста цена ових гаранција чини даље усмеравање ка војно-техничкој независности неизбежним.

Колико је познато, планови Јапана су врло амбициозни и претпостављају производњу пуновредног ловца пете генерације с оригиналним јапанским мотором. Он ће бити опремљен радиолокационом станицом и фазном антенском решетком, оптичко-електронским системом за управљање и аутоматским системом за дијагностиковање оштећења у борбама. То ће омогућити кориговање рада система за управљање машином. Све искуство у развоју авиона пете генерације у свету указује на огроман технички ризик и практично неизбежно кршење првобитних рокова за реализацију пројекта. Међутим, чини се да Токио сматра да евентуална политичка корист оправдава такве ризике.

 

Василиј Кашин, Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Амери бесни због Путинове посете Токију, Јапанци их „одували“

0 (0) САД су тражиле од јапанске Владе да покаже уздржаност у процесу организације посете …

РУСИ ЗБОГ СРБИЈЕ постројавали јапанског амбасадора у УН: Јапанац, склони вино!

0 (0) Заменик руског амбасадора у УН рекао је на седници Савета безбедности посвећеној Косову …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *