fbpx

Русија конструише хиперсонични ловац пресретач

0
(0)

Руска корпорација „МиГ” приступила је изради нове летелице која треба да замени Миг-31 и његове различите модификације. Најновији ловац-пресретач носи радни назив Миг-41, намењен је за извршавање задатака ПВО, развија готово хиперсоничну брзину, а руска армија ће га добити после 2020. године.

Крајем децембра 2015. године директор корпорације „МиГ” Сергеј Коротков изјавио је новинарима да ће „најновији авијацијски комплекс, који долази на смену легендарном пресретачу, бити конструисан на савременим принципима производње авиона и од нових материјала”. У овом тренутку се ради на дизајну нове летелице.

Пројекат конструисања новог пресретача покренут је почетком 2014. године. Тада је представник Комитета Државне думе РФ за одбрану, посланик Александар Тарнајев, саопштио да је потписан одговарајући документ о извођењу научноистраживачких и огледно-конструкторских радова на ловцу-пресретачу Миг-41.

Пројекта под велом тајне

О овом авиону се готово ништа не зна. По речима команданта Војнокосмичких трупа РФ Виктора Бондарева, планирано је да нови ловац-пресретач буде готов до 2020. године. Пробни пилот Анатолиј Квочур претпоставио је да ће нови авион имати све најбоље особине претходног модела Миг-31, али ће развијати знатно већу брзину, преко 4 маха.

– Требало је да се модернизација реализује још пре 20 година. Међутим, тада се то није догодило и зато су сада захтеви већи. Сада нови модели између осталог треба да развију брзину од 4-4,3 маха – изјавио је пилот у интервјуу за агенцију „РИА Новости”.

У раду на хиперсоничном пресретачу Миг-41 користе се пројекти који су започети још током 1990-их са ознаком 301 и 321. Са друге стране, огледно-конструкторски биро „Сухој” на сопствену иницијативу конструише јефтину варијанту пресретача који би развијао брзину од 2.500-2.700 км/ч. С обзиром на конкуренцију, представници индустрије и војни врх треба да се договоре о томе који од поменутих пројеката је сврсисходнији.

 

Засада истовремено конструисање сличних модела марке „Су” и „Миг” у извесном смислу подсећа на ситуацију из 1970-их година, када се радило на јуришним авионима Ту-22М и Т-4. Овај други није ушао у серијску производњу због високе цене и отежаног опслуживања.

Миг 31 и даље прва виолина

Миг-31 је и даље окосница авијације ПВО Војнокосмичких трупа Руске Федерације. Сада је у току планска модернизација једног броја ловаца-пресретача, усмерена на побољшање њихових борбених карактеристика. Авиони типа Миг-31 који се управо модернизују (и који ће затим носити ознаку Миг-31БМ) добијају нову авионику, ново наоружање и радарску опрему. Тако ће Миг-31БМ бити 2,6 пута ефикаснији од базног модела Миг-31.

Авијацијски пук базиран на војном аеродрому „Централна Угловаја” код Владивостока већ је у децембру 2015. године добио прва три модернизована апарата Миг-31БМ. Током 2016. године планирано је да се у потпуности обнови авио-парк целог пука, тј. да се садашњи авиони Су-27 СМ и Миг-31 замене новим летелицама Миг-31БМ. Модернизовани модел ће се користити у руској армији до 2028. године, када ће га у потпуности заменити најмодернији пресретачи Миг-41.

Рускареч.ру

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ловац Т-50 петнаест пута неприметнији од Су-27

0 (0) Творцима ловца пете генерације Т-50 (перспективног авио-комплекса фронтовске авијације – ПАК ФА) пошло …

У Русији почела разрада ловца шесте генерације

0 (0) У Русији је почела разрада ловца шесте генерације, изјавио је бивши командант Руског …

Један коментар

  1. Косово није као Крим, него као Чеченија. ДУДАЈЕВ = ТАЧИ ! ТЕРОРИСТИ НЕМАЈУ ПРАВО НА САМООПРЕДЕЉЕЊЕ ! https://t.co/1rQyy46NAv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *