fbpx

Нови колективни уговор: Фијат још више израбљује раднике!

0
(0)

Управа и Самостални синдикат у крагујевачком Фијату током новогодишњих и божићних празника потписали су нови колективни уговор који ће важити у наредне три године.

Самостални синдикат недавно је, како преносе запослени у Фијату, утврдио да је нови колективни уговор „за раднике много бољи од свих досадашњих“, те да су радници њиме задржали старе и добили нове погодности, које им „знатно поправљају радни статус у односу на оно што је предвиђено Законом о раду“. Суштина колективног уговора, иначе, и јесте у томе да се њиме значајније повећавају права радника у односу на Закон о раду, који гарантује тек минимум права запослених.

Елем, шта су то радници Фијата и до сада имали у већем обиму него што то предвиђа Закон о раду? Ноћни рад се према Закону о раду плаћа минимум 26 одсто, а у Фијату је плаћен 30 одсто. Наши саговорници тврде да ово „лепо звучи“, али је невоља што се то односи на мали број радника, пошто је трећа смена у Фијату одавно укинута. С друге стране, и малом броју запослених који су ангажовани ноћу, повећање накнада за ноћни рад плаћа се шест динара по сату или педесетак динара по радном дану. Накнада за минули рад према Закону о раду, надаље, износи 0,4 одсто од основне зараде, а у Фијату је она 0,5 одсто. Та накнада, у стварности, „тежи“ око 30 динара по години стажа, а радници у крагујевачкој фабрици имају углавном по пет – шест година стажа, те по том основу имају повећање зарада од неких 100 – 200 динара месечно. Што је, сложићете се, смешна цифра!

Саставни део новог колективног уговора је и споразум од 25. јула 2017. године, потписан између послодавца и руководства Самосталног синдиката, у присуству премијерке Ане Брнабић којим су, поред осталог, предвиђени повећање плата, исплата бонуса ефикасности и наплата трошкова превоза за ангажовање изван редовног радног времена. Међутим, тај уговор није штампан уз колективни уговор (иако је његов саставни део), те га, отуда, још нико од запослених није видео. Зато ће радници, сматрају наши саговорници, своја права остваривати верујући на часну реч пословодству фабрике и руководству Самосталног синдиката.

Према старом колективном уговору, ако би због неког квара или недостатка делова, послодавац хтео да надокнади изгубљену производњу, могао је да убрза производну траку до 18 одсто у односу на нормалну брзину. У новом уговору избачен је лимит од 18 посто, тако да послодавац може траку да убрзава по сопственој жељи!

У огранку Синдиката „Независност“ кажу да су, на основу новог колективног уговора, у ФЦА Србија образоване комисије за безбедност и здравље на раду и комисија за организацију рада и производне системе, али да је састав комисија такав да ће „оне највероватније служити да се пред јавности покаже брига послодавца о безбедности и здрављу радника“.

Закључак је да у свему, иза лепих речи и привидно бољег положаја, у ствари стоје још тежи услови рада у крагујеачкој фабрици. Због тога није претерано рећи да се радници Фијата, чији је положај већ био тежак, полако претварају у робовску радну снагу!

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радницима Ниш експреса прете отказима ако директору не продају акције

4.9 (7) Удружени синдикати Србије „Слога“ објавили су јуче снимак разговора у којем руководиоци „Ниш …

Право на достојанствен рад се мало поштује

1 (1) Око 350.000 људи у Србији ради за 27.000 динара, још толико има плату …

Један коментар

  1. Нажалост треба рећи – ако тако и треба. Што би италијанска мафија бринула српске бриге. Док робови ћуте и редовно гласају за своју пропаст биће и драња.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *