fbpx

Нови намети за студенте: Три индекса скупља од јула

0
(0)

Универзитет у Београду спремио је 14.850 индекса за нову генерацију бруцоша. Поскупљење траже три факултета, а три предлажу повећање квота за упис. Сенат УБ усвојио је уписне квоте за основне, докторске, мастер и специјалистичке студије, а Конкурс за упис биће објављен до 1. маја.

Факултет политичких наука предложио је поскупљење школарине, са садашњих 91.700 до 99.700, на 100.000 до 110.000 динара, Учитељски би цену да повећа са 90.000 на 99.000 динара, а Факултет физичке хемије са 64.800 на 69.900 динара. Сенат универзитета још раније је усвојио предлоге о поскупљењу, али се са њима још није сагласила Влада. Поскупљења су раније образложена усклађивањем са инфлацијом и тиме да школарине годинама нису мењане.

Због аутономије универзитета, факултети не морају да имају сагласност Владе за поскупљење. Претходних година Влада и Министарство просвете никада нису подржали поскупљење школарина.

„Конкурс ћемо објавити на време, пет месеци пре почетка наредне школске године“, најавила је проф. др Нада Ковачевић, проректор за наставу Универзитета у Београду.

„Осим повећања предлога квота за студије информатике, ове године нема великих промена у односу на претходне. Предложено је повећање броја студената прве године на Факултету организационих наука, Математичком и Електротехничком факултету, али и за то чекамо сагласност.“

Математички факултет предложио је упис додатних 40 студената на ИТ смер, Електротехнички додатних 60, а Факултет организационих наука укупно 70 бруцоша више који ће учити информационе технологије. Да би испунили услове да се акредитују за већи број студената, ЕТФ-у је потребан додатни простор.

Влада Србије мора да да сагласност на број буџетских студената, а ове године УБ је затражио упис 9.511 студената основних студија који ће се школовати о трошку државе. Конкурсом је предвиђен упис 9.128 студената мастер студија, од чега би 4.200 било на буџету. Предвиђен је упис 1.900 студената на докторске студије, од којих 737 на буџет.

Упис у наредну школску годину почеће 21. јуна, а садашњи матуранти моћи ће да предају документа до 25. јуна. Пријемни испити биће организовани од 26. јуна до 2. јула, а 10. јула биће објављена коначна ранг-листа. Од 10. до 14. јула треба да се заврши упис. Сви подаци о упису у првом року морају да буду готови и достављени Универзитету до 19. јула. Други уписни рок почеће првог септембра. Пријемни испити биће организовани 6. и 7. септембра, коначне ранг-листе до 13, а упис најкасније до 16. септембра.

Учитељи предају информатику

У маредној школској години студенти београдског Учитељског факултета моћи ће да, кроз изборне предмете, зараде 90 ЕСПБ из информатичких предмета. Ову измену наставног плана и програма у среду је усвојио Сенат УБ. То значи да би учитељи, који су положили све ове изборне предмете, могли да предају информатику. И даље ће при запошљавању на радно место наставника информатике предност имати дипломци Математичког, ЕТФ и сродних факултета. Идеја да се учитељи усаврше за информатику потекла је зато што овај предмет постаје обавезан, па би могло бити потребно више предавача, као и зато што већина ИТ стручњака не жели да ради у школи, јер су плате за њих у привреди неколико пута веће.

И. Мићевић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Студенти траже реакцију Србије на антисрпске законе и неоусташку политику Црне Горе!

4.5 (2) Представници неколико студентских удружења предали су у Председништву Србије захтев да држава реагује …

Како преживети јануар

0 (0) Jануар, због празника и слава, у смислу финансијског преживљавања важи за најдужи месец …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *