fbpx
Beograd, 14. februara 2017.- Na zidu Vladicanskog dvora u Novom Sadu, gde od juce traje sastanak mesovite katolicko-pravoslavne komisije koja raspravlja o istorijskoj ulozi Alojzija Stepinca, jutros se pojavio grafit mrznje. Velikim slovima na zidu Vladicanskog dvora ispisano je "Pavelic i Stepinac su 'milosrdni andjeli' nacisticko-ustasko-genocidnih zlotvora, kazi ne fasizmu, trojnom EU-MMF-NATO paktu i kvislinzima", sa znakom uzvika i zvezdom petokrakom na kraju. FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Нови Сад: На зиду Владичанског двора исписан графит против Павелића, Степинца, ЕУ, ММФ и НАТО

0
(0)

Нови Сад – Графит у коме се помиње Алозије Степинац, који је „освануо” у уторак на оградном зиду Владичанског двора у Новом Саду, где се протекла два дана одржавао састанак мешовите комисије Српске православне и Римокатоличке цркве посвећен улози овог хрватског кардинала у Другом светском рату, је прекречен.

На зиду је великим црвеним и црним словима било исписано: „Павелић и Степинац су ‘милосрдни анђели’ нацистичко-усташко-геноцидних злотвора, кажи не фашизму, тројном ЕУ-ММФ-НАТО пакту и квислинзима“. Порука је завршена знаком усклика који је уместо тачке имао црвену звезду, па се с обзиром на то и садржај графита претпоставља да иза њега стоје екстремни левичари.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић осудио је исписивање, како је навео, графита мржње у Гимназијској улици. Затражио је да „срамни графит“ буде уклоњен у најкраћем року, а да починиоцу буду санкционисани у складу са законом. За уклањање графита мржње у Новом Саду задужено је ЈКП „Градско зеленило“ које има своју „Антиграфити јединицу“. Полиција се није оглашавала овим поводом.

„Вандализам не доликује Новом Саду нити Новосађанима. Најоштрије осуђујем исписивање графита речником мржње и нетрпељивости. Постоје друштвено прихватљиви начини за решавање свих проблема и изражавање ставова, без агресије и уништавања јавне имовине“, саопштио је градоначелник.

Гимназијска улица, дуж које се пружа бочни део Владичанског двора и његова зидана ограда, налази се у старом језгру Новог Сада. У непосредној близини су гимназија „Јован Јовановић Змај“, Градска библиотека, Дунавска и Змај Јовина улица са бројним локалима.

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Европску унију захватио „прехрамбени национализам”

0 (0) Владе неких земаља ЕУ користе кризу да прогурају протекционистичку агенду која патриотизам изједначава …

Све земље ЕУ осим Бугарске имају већи буџетски дефицит од дозвољеног

5 (2) СВЕ земље Европске уније, осим Бугарске, већ су у борби против пандемије премашиле …

Један коментар

  1. Grafit mržnje?????????? „Pavelic i Stepinac su ‘milosrdni andjeli’ nacisticko-ustasko-genocidnih zlotvora, kazi ne fasizmu, trojnom EU-MMF-NATO paktu i kvislinzima“…………Šta je tu mržnja? U stvari u kojoj zemlji mi živimo? U Srbiji ili u NDH? Koliko vidim taj pajac Miloš Vučević živi u NDH. A vidim da je prilično zabrinut za čistoću zidova po Novo sadu……MATER LI VAM JBM IZDAJNIČKU!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *