fbpx
вредност динара

Нови удар на кућни буџет – увећане акцизе за гориво, течни нафтни гас, алкохолна пића, пиво и кафу (фото)

0
(0)

Акцизе на гориво, течни нафтни гас, алкохолна пића, пиво и кафу од јуче су увећане за раст цена на мало у 2016. години, односно за 1,6 одсто.

Такву одлуку донела је Влада 31. јануара, а то би у пракси могло да значи да ћемо ускоро ове производе плаћати скупље, и то од 30 пара па до пет динара, колико износи најмање и највеће увећање овог државног намета. Тако би безоловни бензин могао да поскупи бар за 90 пара, јер је акциза са 52,5 динара по литру скочила на 53,34. Цена пржене кафе могла би да се увећа за два динара по килограму јер је акциза са 105,5 порасла на 107,18. Овај државни намет највише би могао да кошта љубитеље вискија јер је увећан са 316 на 321,05 динар по литру.

„Трговци ће брзо подићи цене горива“

Ова корекција је дефинисана Законом о акцизама, где је предвиђено да се висина акциза усклађује са растом цена на мало у претходној години и то се по правилу ради у фебруару, након што Републички завод за статистику објави званичне податке. По правилу се након тога и увећавају и цене, јер произвођачи терет који им намеће држава не желе да трпе па га пребацују на грбачу потрошача.

По мишљењу Небојше Атанацковића из АД „Нафта“, то би и сада могло да се деси, бар када је реч о нафтним дериватима.

– Мислим да ће усклађивање висине акцизе са растом цена на мало сигурно условити и скок цена горива. То је уобичајено, јер што би се нафташи одрицали зараде у корист државе. Сваки овакав намет државе пребије се на терет потрошача. Другим речима, ако је акциза на безоловни бензин увећана за динар, нафташи ће подићи цену за тај износ. Уосталом, то је ствар сваког појединачног продавца нафтних деривата пошто цене нису централизоване, тако да имате ситуацију да исти трговац има више цене свог производа на аутопуту него у неком граду у, на пример, источној Србији. Може се и сада десити да на тим својим пумпама где је промет већи цену увећа и више од оног износа за који је скочила акциза како би надокнадио могући пад промета на пумпама у неразвијеним деловима Србије. Мислим да због државних намета трговци неће да иду у минус и убеђен сам да ће врло брзо подићи цене горива – каже Атанацковић за „Блиц“.

„Свако гледа своје интересе“

За разлику од нафаша, произвођачи кафе нису желели да коментаришу да ли ће због акциза повећати своје цене. Међутим, у удружењима потрошача кажу да ће се то сигурно десити.

– Свака промена цене одражава се на буџет грађана. Не сумњам да ће због овог намета државе кафа, сокови, пиво, гориво поскупети. То је пракса од које се неће одступити. Свако гледа своје интересе, држава како да напуни своју касу, трговци и произвођачи своју – каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како преживети јануар

0 (0) Jануар, због празника и слава, у смислу финансијског преживљавања важи за најдужи месец …

Скупштина усвојила поскупљење претплате за РТС и увела пензије по „швајцарском моделу“

3.8 (13) Скупштина Србије усвојила је повећање претплате за јавни медијски сервис за 35 динара. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *