Рон Пол: Свет ће се убрзо суочити са новом финансијском катастрофом, коју ни Трамп ни Путин неће моћи да зауставе

0
(0)

Рон Пол, некадашњи амерички конгресмен и председнички кандидат, изјавио је како ће се свет убрзо суочити са новом финансијском катастрофом, коју ни Доналд Трамп ни Владимир Путин неће моћи да зауставе.

– Иако по свим параметрима делује да Доналд Трамп покушава да ојача нашу економију и створи милионе радних места, велики циклус надолазеће финансијске кризе је увелико у току, и он се не може зауставити тек тако. Доскорашња политика Федералних резерви довела је Америку на праг колапса. Иако су централне банке веома креативне у избегавању катастрофе, неће то моћи да раде још дуго – изјавио је Рон Пол у интервјуу за „Зеро Хедге“.

Рон Пол своју теорију базира на „чињеници да су Федералне резерве током кризе 2008. и 2009. одштампале трилионе долара без покрића“, којом су тада спасиле Америку, али истовремено утабале пут за нову кризу свега деценију касније.

– Економска апокалипса нам је пред вратима, и нико не може да је заустави. Што је најгоре од свега, за ту катастрофу биће оптужен Доналд Трамп, иако су услови за њу створени далеко пре његовог политичког ангажмана. Баш као што су сви кривили недужног Обаму 2009. Катастрофа ће се десити у наредне две године, а чак ни Доналд Трамп ни Владимир Путин не могу да спрече нову кризу – истакао је Пол.

Некадашњи конгресмен из Тексаса, чији је син Ранд био један од републиканаца који се ове године борио за председничку номинацију, изјавио је да Доналд Трамп иде у правом смеру када су у питању интереси Америке.

– Међутим, његове директне везе са Волстритом, оличене у биографијама чланова новог кабинета, уливају велику сумњу у позитиван исход његове борбе. Такође, грешка је што је нови председник започео рат против ислама, јер је то рат који не може да добије. Разлог је једноставан: то је рат против идеологије. Покушали смо да искоренимо комунизам, па нисмо успели. Погледајте само Кину – истакао је Пол.

Бивши конгресмен поздравио је Трампову одлуку да се повуче из Транс-пацифичког споразума, и изразио наду да ће нови председник коначно повући војску из бар седам земаља у којима је тренутно распоређена.

– Само нека се склони одатле. Није наш посао да решавамо проблеме других. Они ће то решити сами – навео је Пол.

Искритиковао је нову политику према Кини, истакавши да је за САД много боље да „тргују са Кином што је више могуће, а не да размењују претње и тешке речи“.

Некадашњи конгресмен, који никада није подржао Трампа због, како је рекао, „превеликог ега“, рекао је да је судбина свих царстава да једном пропадну.

– Нажалост, наша земља је створила лош систем. Сва царства пропадају, а то ће се десити и са нашим, јер су САД модерно царство. Пропашћемо због економских разлога: имамо монетарни проблем, имамо проблем са превеликим трошењем, имамо проблем у сржи наше економске политике. Оно што ће нас снаћи у наредне две године много је горе од онога из 2008, верујте – песимистично је закључио Рон Пол.

Једини конгресмен који се противио бомбардовању СРЈ

Рон Пол је својеврсни гуру Покрета чајанка (Tea Party movement), који се залаже за либертаријанске идеје, смањење америчког националног дуга, као и смањење огромних расхода које влада има, пре свега због интервенција у иностранству.

био један од ретких америчких политичара који је отворено протестовао против бомбардовања Србије 1999. године, и једини који је то јавно рекао у говору пред Конгресом:

– Госпођо председавајућа, бомбардовање Србије мора престати, одмах. Србија никада није извршила агресију нити била противник Сједињених Држава. Србија је усред крвавог грађанског рата у којем ми не бисмо требали да учествујемо. Чак јој нисмо ни објавили рат пре бомбардовања, као што Устав налаже. То чини овај рат неморалним и нелегалним. Не само да бомбардовање није побољшало ситуацију, већ ју је умногоме погоршало и учинило свет много опаснијим местом. Гину недужни цивили. Проблем са избеглицама је катастрофалан. Конгрес не би смео да финансира овај рат. Уколико то настави да чини, постаћемо саучесници и морално одговорни за додатно распламсавање овог конфликта – ове речи изговорио је Рон Пол 15. априла 1999. године за говорницом америчког Конгреса.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Економски удар после коронавируса биће дужи и тежи од епидемије“

3.7 (3) Страх приватника од тренутне економске ситуације је исти, ако не и већи него …

Криза ће драстично да погоди Србију, највероватније ниво пада из 1999.

4.3 (6) Петар Ђукић, професор економије на Технолошком факултету, сматра да ће криза драстично да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend