Нови услов Хрватске: Србија да истражи ко је хтео да убије Туђмана?!

0
(0)

Хрватски министар спољних послова Миро Ковач поручио је Србији да истражује комаданте српских снага који су били укључени у агресију на Хрватску уместо да најављује нове истраге против хрватских ратних ветерана. Србији је, према његовим речима, постављен и нови услов – да се покрене истрага о ракетирању Банских двора, када су пилоти ЈНА имали задатак да, наводно, убију хрватског ратног председника Фрању Туђмана 1991. године.

Ковач, шеф хрватске дипломатије, у интервјуу за Јутарњи.хр је рекао да су последњи дани, везани за отварање поглавља 23 и 24 били бурни. До последњег тренутка се није знало да ли ће Хрватска дати “зелено светло” Србији, али и да је Србији постављен услов, да се покрене истрага о ракетирању Банских двора, када су пилоти ЈНА имали задатак да убију председника Фрању Туђмана.
Ковач у интервјуу за „Јутарњи лист“ наводи да су последњи дани, везани за српско отварање поглавља 23 и 24 били бурни. До последњег тренутка се није знало да ли ћеХрватска дати „зелено светло“ Србији, али и да је Србији постављен услов да се покрене истрага о ракетирању Банских двора, када су пилоти ЈНА, наводно, имали задатак да убију Туђмана.

Преговори су на крају отворени, а на Зрињевцу су изузетно задовољни што су сви хрватски захтеви прихваћени, што обавезује Србију да их испуни уколико жели да уђе у Европску унију.

Ковач се запитао да ли је Београд покренуо истрагу о ракетирању Банских двора, када су пилоти из авиона ЈНА имали задатак да потпуно униште политичко водство Хрватске и да убију председника Фрању Туђмана. Сам Туђман, који је био у друштву Стипе Месића, тадашњег председника председништва СФРЈ и председника Савезног извршног вијећа Анте Марковића, чудом је избегао атентат, а кривци, пре свега они који су смислили, организовали и наредили тај напад, никада нису одговарали.

– Било би нормално да Београд покрене истрагу, зар не? – констатовао је Ковач.

Србија мора да укине закон

Хрватска ће, како је навео, посебно мотрити шта Србија чини на измени закона о ратним злочинима који има надлежност за Хрватску, Босну и Херцеговину и друге земље бивше Југославије – поручује Ковач.

Шеф хрватске дипломатије је потврдио да се од Србије у измени закона тражи да укине надлежност закона над хрватским грађанима.

– Србија мора да га суспендује и коначно укине. Мораће такође да омогући и жртвама рата да остваре своја права, а то укључује и одштету. Исто тако, Србија се обавезала да заједно са Хрватском трага за несталим и посмртним остацима убијених жртава у рату. Мораће и у потпуности да сарађује са Хашким судом, осигура мањинска права на начин да Хрвати имају гарантованог представника у парламенту. Све је јасно написано. Србија ће морати све то да испуни ако жели напредовати према ЕУ. Ако Србија не буде извршавала обавезе, неће моћи ући у ЕУ.

На питање да ли очекује да ће српска страна покренути и неке истраге о којима се до сада није говорило, шеф хрватске дипломатије каже:

– Уместо скандалозног најављивања истраге против хрватских бранитеља, питамо се зашто Србија, рецимо, не процесуира оне који су одговорни за ракетирање Банских двора и за покушај атентата на хрватско државно вођство и председника Фрању Туђмана 7. октобра 1991. године?

– Време је да Србија почне да размишља о томе да постоје заповедници српских снага који су били укључени у агресију на Републику Хрватску па нека њих истражују – рекао је Ковач.

– Бранитеље апсолутно разумемо, ја сам забринут као што су они забринути, посебно око изјава тужиоца за ратне злочине који је, то је било скандалозно, најавио некакве истраге које се воде против хрватских бранитеља. То је недопустиво, ми то одбацујемо и ми ћемо јасно упозорити српске власти да престану с таквим провокацијама – рекао је Ковач.

Удружења хрватских ветерана критикују хрватску Владу и дипломатију због тога што је Србија отворила поглавља 23 и 24 у приступним преговорима за пуноправно чланство у Европској унији иако није укинула Закон о универзалној надлежности за процесуирање свих ратних злочина на простору бивше СФРЈ, и оцениле су то промашајем хрватске Владе и дипломатије.

Вестионлине

фото: Ројтерс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

АУСТРИЈСКИ МЕДИЈИ: Оргија насиља против српске мањине у Хрватској

5 (5) У Хрватској у последње време све је више физичких напада на припаднике српске …

ХРВАТИ УСВОЈИЛИ ЗАKОН ЗА РУШЕЊЕ СРПСKИХ НАДГРОБНИК СПОЕМИКА: Чак и банални натписи на ћирилици, могу бити ПОВОД ЗА РУШЕЊЕ

4.8 (8) У Хрватској усвојена допуна закона о гробљима којом се дозвољава рушење споменика ако …

Један коментар

  1. Pa taj Miro Kovac je srbin a kenja najvise

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend