„Новинари су деградирани на слуге бизнисмена“

0
(0)

Новинарство је отето од новинара, а медији су отети од публике, оценили су данас у Тирани учесници регионалне конференције о интегритету медија у југоисточној Европи и поручили да се таква лоша слика може променити само ако за то постоји воља унутар саме професије.

Медији могу да поврате интегритет само ако постоји консензус око ставе да они имају обавезу да служе јавном интересу и да задоволље комуникацијска права грађана, казали су учесници конференције.

„Медији који не служе јавном интересу, корумпирани су, а корумпирани медији су дубоко недемократски. Али, то није само проблем овог региона, већ би се могло рећи да је то постало глобални проблем, па се морају тражити и глобална решења за њега“, оценила је координаторка Медијске опсерваторије за југоисточну Европу Бранкица Петковић.

Према њеним речима, из дана у дан јача притисак на медије и систем корупционашких веза, што блокира и уништава могућност да медији служе јавном интересу, а то веома шкоди демократији.

Учесници скупа су истакли да велике проблеме у функционисању медија представљају неадекватни медијски закони, али и чињеница да се закони који постоје и који су солидно написани, заправо не примењују у пракси.

Велики проблем је и нетранспарентност власништва над медијима, као и директно и индиректно мешање државе у медијско тржиште, али и у рад јавних радио-телевизијских сервиса који нису независни од политичког утицаја.

Учесници скупа су поставили и питање да ли су новинари жртве таквог система или су заправо и они саучесници у уништавању интегритета медија.

Бити новинар данас значи бити друштвено деградиран на слугу бизнисмена, професионално сведен на држаца микрофона, а економски сведен на особу без права, са платом која је често нижа од просечне, наведено је у закључцима студије „Медијски интегритет“, коју је израдила група аутора која се бави анализом медијске ситуације у југоисточној Европи.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

вартоломеј поцепао православље

0 (0) Председник Украјине Петар Порошенко бомбастичним речима да се десио „пад трећег Рима“ дочекао …

Земан: Интелигенција чешких новинара је на нивоу истребљене птице додо

0 (0) ПРЕДСЕДНИК Чешке Милош Земан пожалио се на редовном годишњем саветовању чешких амбасадора што …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend