fbpx

„Ново задужење Србије од две милијарде евра доказ да је економија на коленима“

4.5
(11)

Потпредседник Народне странке и посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да је власт Александра Вучића задужила све грађане за још две милијарде евра по веома неповољним каматним стопама, што демантује све тврдње о расту српске економије и доказује да Србија клизи ка дужничком ропству као резултат погрешне економске политике која се води последњих осам година.

Алексић је истакао да је јавни дуг почео да расте и пре кризе изазване епидемијом вируса корона и да је у 2019. години порастао за милијарду евра у поређењу са 2018. годином.

– Са новим задужењима мотивисаним искључиво политичким разлозима у овој години дуг прелази 60 одсто бруто друштвеног производа (БДП), без могућности да се у наредним годинама та трајекторија заустави – навео је Алексић.

Алексић је навео да је економски и логички необјашњиво да држава дугорочно задужује своје градјане за две милијарде евра увећаних за камату, а да им истовремено из демагошких разлога дели краткорочну и ненаменску помоћ од по 100 евра, и додао да је укупна уштеда од смањења пензија за претходне три године износила је 480 милиона евра, а да ће исплата по 100 евра износити укупно више од 500 милиона евра.

Народна странка захтева да Министарство финансија коначно објави прецизан износ укупног спољног дуга Србије, а не да се манипулише само доспелим потраживањима страних кредитора, јер се ствара илузија о умереној спољној задужености, а реалност је да је укупан дуг Србије висок и озбиљно се приближава укупном годишњем БДП-у, односно убрзано прети да Србију уведе у ред високо задужених земаља, рекао је Алексић.

Алексић је додао да ће државне обвезнице Србије бити листиране на Лондонској берзи са седмогодишњим роком доспећа и каматом од 3,375 одсто.

– Није тачна тврдња Министарства финансија да се Србија задужила по повољној каматној стопи, јер је задужење по стопи од 3,375 далеко од повољног. Хрватска се прошле године задужила по стопи од 1,25 одсто – рекао је Алексић.

– Истовремено, јасно је да нагло задуживање земље које траје од 2012. године није донело значајнији економски раст домаћег БДП-а, који у просеку за цео осмогодишњи период не износи ни два одсто годишње. Очигледна је економска неефикасност домаћег привредног модела заснованог на интензивном задуживању и стварању дугова према међународним повериоцима које ће морати да враћају генерације градјана Србије – закључио је Алексић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга

5 (2) Други пакет помоћи привреди који обухвата двомесечну исплату 60 одсто минималне зараде, што …

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *