СРАМОТА Труднице чак пет месеци без плате!

СРАМОТА Труднице чак пет месеци без плате!

4.2
(5)

Проблеми родитеља датирају много пре појаве коронавируса. Додатно је ванредно стање закомпликовало, већ изазовно спотицање родитеља о ненаклоњена законска решења државе. Због увођења ванредног стања многи грађани били су у прилици да виде како се живи без плате два месеца, а само труднице знају како је то живети и плаћати уредно све рачуне, станарине и уз то припремати све потребне ствари за бебу и то без плате чак пет месеци!

Труднице које од децембра месеца нису примиле уплату на трудничком боловању, иако су упркос ванредном стању доставиле послодавцу све потребне дознаке, покренуле су петицију како би надлежни коначно предузели потребне мере и решили проблем са којим се суочавају, пише Бебац.цом.

– Драге маме, труднице, будуће труднице, покренули смо ову петицију како би се закон када су труднице и исплата трудничког у питању променио. Трудничко боловање је право које има запослена жена, тј. жена у радном односу код послодавца по уговору о раду. Запослена жена која је на одржавању трудноће требало би да одмара и посвети се себи и породици. Смисао трудничког и јесте у заштити здравља труднице .- наводе незадовољне труднице у Фејсбук групи Бебац труднице и маме.

Према Закону о здравственом осигурању РФЗО је обавезан да изврши уплате трудници у року од месец дана од пријема документације од послодавца, која мора бити уредна и комплетна.

РФЗО се често позива на то да послодавац није доставио уредну документацију. Велики је број савесних послодаваца који измирују своје обавезе, али постоје и они који не уплаћују накнаде на време.

Труднице које су покренуле петицију наводе да је потребно променити постојећу регулативу, јер у Закону о здравственом осигурању је само предвиђена обавеза послодавца да достави обрачун Фонду, али на жалост нигде није утврђен рок у коме послодавац то треба да учини.

Послодавци често не подносе благовремено обрачуне, али тиме не чине никакав прекршај, јер нису обавезани никаквим роком. Kашњења у исплати су се дешавала и због „неадекватног планирања средстава за исплату накнаде зараде за трудничко боловање“ у Републичком фонду за здравствено осигурање.

Бебац

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Наоружани мигранти у Сомбору псују и прете Србији! (видео)

Наоружани мигранти у Сомбору псују и прете Србији! (видео)

5 (3) Шокантан видео снимак стиже од Народних патрола, на којима се виде двојица миграната …

Родитељи траже истину: Вучићев НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим остаје нем на вапај мајки покрадене деце? (видео)

Родитељи траже истину: Вучићев НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим остаје нем на вапај мајки покрадене деце? (видео)

5 (2) На Тргу Републике у Београду данас је одржан скуп подршке родитељима који тврде …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend